Kağıt Nasıl Üretiliyor?

Kağıt Nasıl Üretiliyor? Milattan sonra 2. yüzyılda Çinliler tarafından icat edildiğinden beri en sevdiğimiz kitaplarda, dergilerde ve defterlerimizde kâğıdı kullanıyoruz. Kağıt, fikirlerimizi ve bilgileri paylaşmanın en iyi yollarından birisi. Kağıt üretiminin temel teknikleri yüzyıllar boyunca değişmemiş olsa da çağdaş teknolojiler, üretimdeki kaliteyi ve verimliliği büyük ölçüde artırdı.

Tüm kağıt ürünleri hayatlarına bir ağaç olarak başlıyor. Ağacın kabuğu ayrılıyor ve geriye kalan odun parçalanıyor, kağıt hamuru haline getiriliyor, ardından da pürüzsüz ve dayanıklı olması için makinelerle işleniyor.

Kağıt üretim süreci sanayileşmeden önce atalarımız fikirlerini yazmak ve kayıt tutmak için kemik, bambu veya papirüs kullanıyordu. Odundan yapılan ilk el yapımı kağıtlar üretilirken, kağıt hamuru seyreltilerek selüloz
elyaftan oluşan bir sıvı meydana getiriliyor, sonra bu malzeme elek benzeri bir aletten geçiriliyordu. Böylece elyaflar (fiber) birbirine karışıyordu. Ortaya çıkan pelte preslenerek içindeki su uzaklaştırılıyor, geriye hasır gibi bir kağıt kalıyordu.

Buharla çalışan kağıt üretim makinesi 19. yüzyılda icat edilene kadar, insanların büyük ölçekte kağıt üretmesi mümkün değildi. Yine o dönemde dolmakalem ve kurşun kalemin de icat edilmesiyle odundan yapılan kağıtlar
yaygınlaştı, dünyanın her yanında ekonomik ve toplumsal devrimlerin önemli bir parçası oldu.

19. yüzyıl sona ererken basılı akademik metinlere, gazetelere ve kitaplara ulaşmak çok daha kolaylaşmıştı. Kağıt endüstrisi şu anda Kuzey Amerika, Avrupa ve Doğu Asya’nın egemenliğinde. Dünya genelindeki fabrikalarda her yıl 400 milyon ton kağıt üretiliyor.

Üretimde kullanılan makineler büyük ölçüde geleneksel kağıt üretimiyle aynı adımları uyguluyor ama işlemi daha hızlı, tutarlı ve verimli şekilde tamamlıyorlar. Bu makinelerin şekillendirme, presleme, kurutma ve kalenderleme için dört ayrı bölümü var.

Günümüzde kullanılan en yaygın cihazlar, saatte 60 kilometre kağıt hızına ulaşarak inanılmaz miktarda kağıt üreten Fourdrinier makineleri. İleri teknolojinin getirdiği bu yöntemler sayesinde evde, işyerlerinde ve okullardaki ihtiyacımızı karşılayacak kadar kağıt üretebiliyoruz.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın