Kara kirliliği sadece çöplükler ile sınırlı değil. New York büyüklüğünde bir şehir, önümüzdeki 1000 yıl üreteceği çöpü 56 kilometre uzunluğunda ve 56 kilometre genişliğinde bir çöplüğe sığdırabilir.
Bu, çok gibi görünebilir, ama bu Amerika’nın sadece yüzde 2,5’unun ülkenin yüzde 0,03’lük bir alanına gömdüğü atık miktarı. Ve bu alan sonsuza kadar çöplük olarak kalmayacak. Zamanla yeşil bir tepeye dönüşecek.
Kara kirliliğinin temel sebebi çöplükte sonlanmayan diğer her şeydir. Bakır ve alüminyum madenleri, metaller çıkarıldıktan sonra geride büyük yığınlar halinde, cevher artığı denen, toz halinde kaya bırakır.
Bu atıklarda civa, kadmiyum gibi zehirli ağır metaller bulunur. Alüminyum madenciliği tek başına her yıl 77 milyon tondan fazla cevher artığı üretir.
Modern çiftçilik güneş ışığı ve yağmurdan daha fazlasını gerektiriyor. İngiltere’de çiftçiler her ekilebilen alana yılda ortalama 100 kilogram nitrojenli gübre atıyor. Ekinlerin emmediği her şey, yeraltı sularına ve oradan nehirlere karışarak karadan su kirliliğine dönüşüyor.
Kara kirliliğinde düşük teknolojili çözüm, azaltmak, yeniden kullanmak, geri dönüştürmektir. İlk etapta almanız gereken mukavva veya lahana miktarını azaltmak, artık tüm artıkları geri dönüştürmekten çok daha büyük bir etkiye sahip.
Çünkü aynı zamanda size işlenip getirilmesi için harcanan ve sonra alınıp tekrar geri dönüştürülmesi için gereken enerjiden de tasarruf sağlıyor.
Ancak, yüksek teknolojili kirlilik çözümleri de var. Biyoremediasyon, topraktaki kirletici maddeleri parçalamak için doğal olarak oluşan organizmaları kullanan bir çözüm.
Örneğin, ahşap mantarlarının, petrol sızıntılarındaki toksinleri ve ayrıca bazı zararlı tarım ilaçlarını parçalayabildiği görülmüş.
Kadmiyum ve kurşun gibi ağır metaller parçalanamaz, ancak bazı bitkiler onları kökleri aracılığıyla alır ve yaprakları veya gövdelerinde saklar. Fitolaştırma olarak bilinen bu teknik, kirletici maddeleri topraktan emmek için bitkileri kullanır, böylece daha kolay çıkarılabilirler. Örneğin Çin eğreltiotu, arseniği bu şekilde filtreleyebilir.
Kaynak: How It Works