Karbon Testi

Karbon testi bir kalıntının yaşını saptamaya yarayan tekniktir. Karbon testi ya da karbon 14 testi olarak adlandırılan yöntem doğanın temel taşı olan karbonun incelenmesiyle yapılır. Bir organizma fosil hale geldiğinde bile içerisindeki karbon miktarı zamanla azalsa bile bulunacaktır.

Organizmaların oluşmasında en büyük pay karbona aittir. Gezegenimiz, Güneş‘ten gelen nötronlarla dolu ışınların, atmosferinde bulundurduğu azotla reaksiyona girmesi sonucu Karbon -12 nin (C-12) izotopu olan Karbon-14’ü (C-14) atomları oluşturur.

Karbon-12 / Karbon-14
Karbon-12 / Karbon-14

Karbon -14 radyoaktiftir, kararsızdır. Bu yüzden zamanla bozulma gerçekleşir. Bu süre ise 5370 yıl olarak hesaplanmıştır. Her 5370 yılda bir başlangıcındakinin yarısı kadar karbon – 14 kalır. Bu şekilde karbon hesabı yapıldığı zaman organizmanın yaşı hesaplanabilir.  Ama burada kritik olan şey 50.000 yıl sonrasında hesaplanan karbon testi hatalı sonuç verebilir.

Karbon oluşumu

Bir canlı öldüğünde vücudundaki C-14 oranı C-12 oranına göre daha çok azalma gösterir. Bu da bize canlının vücudunda öldükten sonra C-14 C-12 oranını hesapladıktan sonra C-14 oranının çok fazla azalması tespit edildiğinde, varılacak sonuç olarak  ”C-14 oranı nekadar az ise fosil olarak adlandırdığımız organizma okadar yaşlıdır.” anlamına gelir.

karbon oluşumu
karbon oluşumu

Karbon testi başka testlerle pekiştirilerek sonuçlanabilir ama yine de karbon oranları geçmişten günümüze değişiklik gösterebileceği için yapılan testler hiç bir zaman kesin sonuç vermez. Ama gerçekliğe en yakın sonuç olarak kabul ediyoruz.

Kaynak: Vikipedia , rehber ansiklopedisi

Yorum yapın