Karga ve Özellikleri; Rahatsız edici ses tonuyla, siyah tüyleriyle, pençesi ve düz gagasıyla karga yaşamımızın içinde yer alır. Büyük karga olarakta bilinen leş yiyici kargalara Karakarga ya da çok bilinen adıyla Kuzgun denir. Karga ne kadar akılsız olarak bazı hikayelerde yerini alsa da aslında en akıllı kuş türlerinden biridir.
Ses taklit etmesiyle 100 kelimeden fazla ve 50 cümleden fazla hafıza yeteneğiyle karga bu konuda 1. sıraya oturuyor. Yukarıda bahsettiğimiz kargaların dışında diğer bazı karga türleri şöyledir; Orman Kargası, Leş Kargası, Amerikan Kargası, Palmiye Kargası ve Çöl Kargası.
Kargalar Ne Kadar Yaşar? Karga ve Özellikleri
Bilindiğinin aksine şehir kargaları çok uzun süre yaşamazlar. Ortalama 13 yıl ömrü olan kargaların 20 yıl kadar yaşadığı görülmüştür. Erkek karga 5 dişi karga 3 yaşında yetişkinliğe erişir.
Antik Yunan‘da kargalar uzun ömrü simgelerdi. Bunun asıl sebebi 200 ile 400 yıl arası Kuzgun türü olan kargaların yaşadığına inanılmasıdır. Kuzgunlar da doğada maksimum 20 yıl yaşayabilirler. Ortalama ömürleri 13-15 yıldır.
Karga Kurnazlığı
Sosyal yaşam olarak ileri seviyede olan kargalar birbirlerine çok destek çıkarlar. Çöp, leş, fare, böcek, böğürtlen, mısır, incir, ceviz gibi yiyecekleri tüketirler. Günlük ortalama 300-400 gram arası beslenme sağlarlar.
Özellikle Kuzgun türleri leş dağılımı yaparken düşmana korku salmak adına kargaşa ortamı çıkartırlar ve akabinde 2’şer 3’er gruplar halinde leşi tüketirler. Arkada kesinlikle beslenmeyen karga bırakmazlar. Seslerini kullanmada oldukça usta olan kargaların kendi aralarında diğer kuşlardan ayrılan özel iletişimleri vardır.
Kargaların bu üstün zekası beyinlerin gelişmişliğinden kaynaklanır. Vücut beyin orantısı çok sayıda hayvana göre daha yüksek olan kargalar, en zeki hayvan olarak bilinen yunus ve şenpanzelere yakın bir zekaya sahiplerdir.
Daha önce de hepimizin rastladığı şekilde sosyal ilişkilerinin ne kadar üstün olduğunu anlamak adına, insanlar tarafından tehdit edildiklerini hissettiklerinde dayanışma içinde koruma güdüsü oluşturur ve karşı tepki gösterirler. Kendi güçleriyle kıramadıkları yiyecekleri (ceviz vb.) araçların geçtiği yollara bırakarak kırılmasını sağlıyorlar.
Doğa da ise bunu ağızlarına taş veya benzeri ağır bir cisim alarak belirli bir yükseklikten kıramadıkları yiyeceklerin üstüne bırakarak gerçekleştirirler. Kısacası bu zekasını sonuna kadar kullanabilen kargalar, uzun ömürleriyle, sosyal ilişkileriyle bir çok konuda diğer hayvanların önüne geçmektedirler.
Kaynak: Wikipedia, Google, Kuşlar