Kaslar günlük hayatımızı sürdürmemiz için zorunludur. İyi ama kaslar nasıl yapılanır ve bizi nasıl hareket ettirir?
Kas, vücudumuzun hareketlerini kontrol etmek için kasılıp gevşeyen bir doku lifi grubudur. Vücudumuzda düz kaslar, kalp kasları ve iskelet kasları olmak üzere üç tür kas bulunur.
Normalde kas denince aklımıza gelen şey, “çizgili kas” da denilen iskelet kaslarıdır. Bunlar biseps veya deltoid gibi, tendonlar aracılığıyla iskelete bağlanan kaslardır. Kalp kaslarıysa kalple ilişkilidir ve tüm vücuda kan pompaladıkları, diğer adalelere oksijen ve enerji sağlayıp hareket etmelerine olanak verdikleri için çok önemlidir.
Tabakalar halinde olan düz kaslarsa genelde mesane kontrolü ya da özofagus hareketi gibi kas kasılmalarından sorumludur. Bu kaslar üzerindeki denetimimiz ya çok azdır ya da hiç yoktur, o yüzden bu kaslara “istemsiz kaslar” da denir.
Kaslar vücudumuzun birçok işlevini kontrol eder. Atıkların vücut dışına atılması, soluma, görme, yeme ve hareket etme bunlardan yalnızca birkaçıdır. Asıl kas yapısı çok karmaşıktır ve her kas, bir araya geldiklerinde kasa güç kazandıran çok sayıda liften oluşur. Egzersiz ve büyüme, kasların gücünü ve verimini artırır. Tekrarladığımız her kas hareketi kasa çok küçük bir zarar verir, beden de bunu otomatikman onarır ve o kas daha güçlü olur.
Şu anda uzuvlarınızı hareket ettiren, vücut işlevlerinizi denetleyen ve vücudunuzun şeklini düzenleyen 640’tan fazla kasınız var.
Kaslar Neden Oluşur?
Kaslar birlikte çalışarak kasılan ve vücut parçalarını kontrol eden çok sayıda silindirik liften oluşmuştur. Kas lifleri perimisyumla küçük demetler halinde birbirine bağlanır, sonra epimisyumla bir araya getirilerek kasın kendisini oluşturur.
Bağ doku boyunca kan damarları ve sinirler de uzanır. Bunlar kasa enerji verir ve beyne geri bildirimde bulunur. Tendonlar biseps ve triseps gibi kasları kemiklere bağlayarak adalelerin vücudumuzun uzuvlarını dileğimize göre hareket ettirmesini sağlar.
Kas Gücümüzü Ne Etkiler?
Ne kadar güçlü olduğumuz, doğanın ve çalışmanın sonucudur. Kas gücü dediğimizde bir kasın maksimum kapasitede tek bir kasılma sırasında üretebildiği kuvvet anlaşılır. Kasın büyüklüğü ve yapısı kas gücünde önem taşır ve bu gücü ölçmenin farklı yolları vardır. O yüzden de kasın en güçlü olduğu durumu belirlemek zordur.
İki tür kas lifi vardır. Bunlardan biri düşük basınçlı, uzun ve sürekli kullanımı; diğeriyse kısa ve yüksek düzey kuvveti destekler. İkincisini anaerobik etkinliklerde kullanırız ve bu lifler kas geliştirmeye daha uygundur.
Kullanım, diyet ve egzersizin yanı sıra genetik de kas gücünü belirlemede rol oynar. Kasların kasılması kas liflerinde hasara yol açar ve kas gücünü oluşturan şey de aslında bu hasarlar onarıldıkça kasın güçlenmesidir.
Kaynak: İnsan Bedeninin Sırları