Kaslar Neden Ağrır?

Egzersiz yaptıktan sonra kaslarımızdaki tutulmanın ve acının sebebi nedir? Kaslar Neden Ağrır?

Normalde kaslarımız kasıldığında tıpkı bir vücut geliştirmecinin biseps (pazı) kası gibi kısalır ve şişer. Ancak kas kasılırken bir yandan da gerilirse mikroskobik hasar görür.

Bacağın ön kısmındaki dört başlı kas (kuadriseps) grubu diz ekleminin uzatılmasına katkıda bulunur ve bacağı düzleştirmek için genelde kasılıp kısalır. Fakat diyelim ki dik bir yokuştan aşağı iniyorsunuz. Bu durumda kuadriseps öne doğru her adım atışınızda vücut ağırlığınızı desteklemek için kasılır fakat dizinizin her bükülmesinde kaslar zıt yöne doğru gerilir. Bu gerilim kasta küçük yırtılmalara yol açar. O yüzden de yokuş aşağı koştuktan bir süre sonra adale ağrısı çekersiniz.

Mikroskobik düzeyde, bir kas üst üste dizili milyarlarca sarkomer içerir. Bunların birbirine geçerek mekanik kuvvet üreten moleküler dişleri vardır. Eğer kas, kısalmaya çalıştığı sırada zaten gerginse sarkomer sırası bozulur, mikroskobik hasar meydana gelir. Kasta yangı meydana gelir, burası sıvıyla dolar. Bu da tutulma hissine yol açar ve acı reseptörlerini harekete geçirerek, alışık olmadığınız hareketler sonrası çektiğiniz ağrılara neden olur.

Kas Agrisi

Ağırlık Kaldırma Ve Vücut

Ağırlık kaldırdığınızda bisepsinizde ne olur?

Acı: Egzersizle ilişkili ağrılar, kasılmış adalelerin tekrarlı biçimde esnemesinin sonucudur.

Düzleşme: Kol düzleşirken bisepsler uzar ama eldeki ağırlık hala aşağı doğru çektiğinden kasların desteklemek için kısmen kasılı kalması gerekir.

Bükülme: Normalde biseps kas grubu kasıldığında kısalar ve önkolu omza doğru çeker.

Uzama: Kas, kasılmaya çalışırken ağırlık zıt yönde çeker ve kas hücrelerinde mikroskobik yırtıklar oluşturur.

Kaynak: İnsan Bedeninin Sırları

İlginizi Çekebilir

Kaslar Nasıl Çalışır?

Yorum yapın