Kendini onaran malzemeler çevresel koşullardan kaynaklanan hasar ve mikroskobik çatlakların bakım ve onarımı için ucuz ve uzun ömürlü bir yöntem.
Hiçbir şeyin sonsuza dek dayanmadığı söylenir ve bu, kullandığımız birçok ürünün malzemesi olan plastik için kesinlikle geçerli. Yorgunluk ve çevresel koşullardan kaynaklanan hasar, plastikleri zayıflatan mikroskobik çatlaklar oluşturur ve onları günlük yaşamın zorluklarına daha az dayanıklı kılar. Dolayısıyla ürünlerin ömrü kısıtlıdır ve pahalı ürünlerin sürekli bakım ve onarımdan geçmesi gerekir. Kendini onaran malzemeler ise farklı birkaç yöntemle kendini eski haline getirebiliyor.
Kendini onarma, yapısal zarar veren mikro çatlak düzeyinde değil, çok daha küçük olan moleküler düzeyde gerçekleşiyor. Zarar genelde plastikte meydana gelen kimyasal değişimlerden kaynaklandığından, kimyasal tepkimeyi tersine çevirerek zararı da tersine döndürmek mümkün. Kendini onarabilen plastikler, yıpranmalarına yol açan tepkimelerin geri döndürülebileceği biçimde tasarlanıyor. Daha sonra göreceğimiz harici yöntemlerden farklı olarak, kimyasal tepkimeyi başlatmak için biraz elle müdahale, muhtemelen malzemeyi ısıtmak gerekiyor.
Harici yöntemlerse çok farklı ve çatlakların hiçbir insan müdahalesi olmadan onarılmasına farklı yollarla izin veriyor. Bunun yöntemleri çok ama hepsinin bir ortak noktası var: Plastiğin sağlığını tehdit eden mikro çatlaklar, etkileşime girerek yeni plastik oluşturan kimyasalların açığa çıkmasını ve böylece zarar veren çatlakların doldurulmasını sağlıyor.
Kendini Onarma Yöntemleri
Gömülü Kapsüller: İmalat sırasında bir onarım maddesi içeren mikro kapsüller plastiğe gömülüyor. Mikro çatlak oluşumu sırasında kapsüller parçalanıyor ve onarım maddesi, plastikteki katalizörle karışıyor. Bu kimyasal tepkime de çatlakları dolduran bir plastik üretiyor.
Vasküler Yaklaşım: Kapsüllerin kötü yanı, kimyasallar bir kez tükenince aynı bölgenin tekrar onarılamaması. Vasküler (damar) yöntemi de buna benziyor ama kimyasallar basınçlı rezervuarlara bağlı tüplerin içinden geliyor ve böylece sonraki onarımlarda da kullanılıyor.
Dahili Kendini Onarım: Dahili kendini onaran plastikler, mikro çatlakların gelişimine tepki vermeyip bu çatlaklara yol açan kimyasal tepkimeleri tersine çeviriyor. Bu ters tepkimenin elle (muhtemelen ısıtarak) başlatılması gerekiyor ve kopan kimyasal bağlar böylece onarılıyor.
Kaynak: How It Works
İlginizi Çekebilir
⇒ Grafen
Gelecek Her Ne Kadar Korkutucu Olsa da , Aynı Zamanda Heyecan Verici Bu Güzel Web Siteniz Ve Bu Güzel Yazınız İle Hizmet Verdiğiniz İçin Teşekkürler.
Bilgilendirici bir yazı, paylaştığın için teşekkürler. Kendini onaran malzemeler denince aklıma mikroskobik çimento geldi direk. Çatlak veya bir kırılmada hava ile tema ettiği anda o çatlağı kapatan bir malzeme …