Klonlama, Klon Tarihi, hücreler her ne kadar dış görünüş olarak birbirinden farklı imiş gibi görünmüş olsa da aslında taşıdığı bilgiye bakarak hepsinin DNA gibi ortak bir bilgi taşındığı bilinmektedir. Çünkü parmak izi gibi DNA‘lar da sadece bizlere aittir ve her bir kişide farklı özellik göstermektedir. Bunun adına yapılan araştırmalar bulunmaktadır. Bu araştırmalardan en büyük nasibini alan konu ise klonlamadır.
Adım adım klonlama
Bilgiyi taşımakta olan DNA’yı vücudun hücresinden çıkartıp içi bomboş olan bir yumurta hücresine koyarsak ve bu sonradan DNA sı içine yerleştirilmiş olan yumurtanın büyümesi sağlanır ise adeta kopya bir canlı üretimi sağlanmış olur. Bu kopya olan yani sonradan üretilmiş olan canlıya ise klon adi verilmektedir.
Kısaca belirtmek gerekir ise klonlar, canlı hücresinden alınmış olan genetik verilerin, içinden genetik bilgileri alınmış olan bir yumurta hücreye yerleştirilmesi ise oluşturulmaktadır. Ve de doğan bir kopya bebek tek yumurta ikizi gibi DNA’nın alınmış olduğu kişiye benzerlik gösterir.
Klonlama tarihi 1996 tarihinden itibaren bir çok memeli hayvan üzerinden araştırma yapıldı, denemeler oldu. Hatta ilk klonlanan hayvana Dolly ismi verilen bir koyundur. Koyundan sonra domuz, inek ve fare de klonlaması yapılmıştır. Ve de insan klonlama projesi de gündemdedir.
Klonlamanın temeli
Ilk olarak klonlamanın gündeme 1938 yılında Hans Speamann tarafından getirilmiştir. 1952 yılında ise Robert Briggs ve T.J. King ilk olarak klonlama deneyini gerçekleştirmiş olan kişidir.
Bu noktada amaç kurbağanın klonlanması idi ancak deney olumsuz sonuçlandı. Tarih 1970 yılına geldiğinde ise yine aynı deney denendi John Gordon tarafından. İlkine göre daha verimli bir sonuç alındı ancak bir süre sonra kopya olan kurbağa öldü. 1980 yılından sonra ise büyük gelişmeler yaşandı.
1984 yılında Steen Willadsen, ilk başarılı hücre taşıması yapılmış oldu. 1994 yılında ise daha gelişmiş olan embriyo hücrelerinin klonlaması ise Neal First tarafından gerçekleştirilmiştir. En az 120 hücrelik bir buzağı embriyosu klonladığını belirtti. Tarihler 1996 yılını gösterdiğinde ise Ian Wilmut, Neal First deneyini koyunlar üzerinde yaptı. Ancak bu sefer aralarındaki fark ise embriyo hücrelerinin çekirdeğini almak için, almak maksadı ile bu daha ileri safha olan hücrelerin duraklama dönemine gelmesini bekledi.
Sonra bu gelişmiş olan çekirdekleri çıkartıp DNA’sı alınmış olan yumurta hücresine enjekte etti. Klon tarihi eşik deneyidir aynı zamanda. 1997 yılında ise Dr. Wilmut, 6 yaşında olan bir koyunun meme hücresinden klon üretti. Bu defa tam anlamı ile başarıya ulaşılmıştır. Yine aynı tarihte bir maymun da klonlanmıştır. 1998 yılında ise ahlâkî değerler, insan psilolojisi de dikkate alınarak Amerika Birleşik Devletleri’nde insan klonlama yasağı gelmiştir. 1999 yılında ise 19 Avrupa ülkesi insan klonlama yasağı getirmiştir ülkelerine.
çok teşekkür ederiz çok faydalı oldu