Trafik konileri dikkatimizi çekmeleri için parlak turuncu renkte oluyor, ama yollarda o kadar sık bulunuyorlar ki onlar üzerinde pek düşünmüyoruz. Oldukça basit bir icat olmakla birlikte, arabaları yol çalışmalarından ve yoldaki tehlikelerden güvenli bir şekilde uzaklaştırabiliyorlar.
Onları genellikle anayollarda ve otoyollarda görüyoruz ama nasıl döşendiklerini hiç gördünüz mü? Bu iş genellikle gece veya trafiğin yoğun olmadığı saatlerde yapılıyor. Konileri döşemek için genellikle iki işçi, yavaşça ilerleyen bir kamyonun arkasından sarkarak konileri sırayla yerleştiriyor. Konilerin eşit aralıklarla yerleştirilmesi için zamanlamaya dikkat etmeleri gerekiyor. Trafiğin yoğun olmadığı saatlerde bile yoldan geçen arabalar oluyor. O yüzden bu iş zahmetli ve tehlikeli olabiliyor. Koniler geçici olduğu için, toplanmaları gerektiği zaman bu iş tekrarlanıyor.
İngiltere, karayollarında robotik koni döşeme sistemlerini test etmeye başladı. Araç ilerlerken robotlar hassas eylemleri tekrar tekrar ve hatasız olarak gerçekleştirebiliyor. Böylece koniler verimli bir şekilde döşenip toplanabiliyor. Bu sistemler yüzlerce saatlik iş gücü tasarrufu sağlıyor ve yol işçileri diğer işlere daha fazla vakit ayırabiliyor.
Konilerin Tarihi
Trafik konilerinden önce yolları kesmek için büyük ahşap bariyerler kullanılıyordu. Bunların taşınması ve yollara kurulması zordu. Kazara onlara çarpan araçlar da büyük hasar görüyordu. Trafik konilerinin ilk versiyonları ahşap ve betondan yapıldı. Döşenmeleri çok daha kolaydı ama bu malzemeler de çarpışma halinde otomobiller için tehlike oluşturmaya devam ediyordu.
1943’te patenti alınan trafik konisini ressam Charles Scanlon icat etti. Scanlon, araba lastiği parçalarını birleştirerek içi boş bir “güvenlik işareti” tasarlamıştı. Amacı, arabaları yollardaki taze boyalardan korumaktı. Zamanla koni şeklindeki işaretlerin popülaritesi arttı ve daha geniş kullanım alanlarına kavuştular. Bugün tüm dünyada kullanılan plastik koniler yolları, spor sahalarını, otoparkları ve tali yolları ayırmaya yarıyor. 1971 yılında eklenen yansıtıcı yüzeyler sayesinde koniler sürücüler için daha görünür hale geldi.
Kaynak: How It Works
Bence bilimsel dunyaynin temelrerini atıyoruz çok iyi isler başardık ve başarmaya devam edeceğiz ve çok ileri ve ileri gidecez
Cok iyi tanitim olmus es.
çok güzel olmuş eline sağlık
bilimsel dunyaynin temelrerini atıyoruz çok iyi isler başardık ve başarmaya devam edeceğiz ve çok ileri ve ileri gidecez.