Körlük Tedavisi

Kök hücreler kullanılarak körlük tedavi edilebilir mi?

Moorfields Göz Hastanesi, University College London, Sheffield Üniversitesi, İngiliz Hükümeti ve Pfizer ortaklığı ile yürütülen bir proje körlüğü tedavi etmeyi amaçlıyor. İhtiyarlıkta görme kaybı yaşanmasına neden olan Sarı Nokta Hastalığı’nın önüne geçmek için bir tedavi bulmayı hedefleyen proje “The London Project to Cure Blindness” adıyla anılıyor.

Proje ekibi kök hücreleri kullanarak retina hücrelerinden oluşan RPE katmanını üretmeye çalışıyor. Bu katman gözün arka kısmında dağılan ışığı toplamaya yarayan kahverengi bir tabaka oluşturuyor, görmeye yardımcı oluyor ve göze giren ışığı algılayan çubuk ve koni hücreleri besleyip koruyor.

Doğuştan gelen görme bozukluklarında bu katman hasar görmüş oluyor. Proje ekibinin amacı kök hücreleri kullanarak bu hasarlı bölümü onarmak. Üretilen yeni hücreler aynen gerçek retina hücreleri gibi davranmaya başlayınca 2015’te proje bir adım ilerledi ve ilk insanlı test gerçekleştirildi.

İlk testler oldukça başarılı oldu ve testin uygulandığı insanlar görme duyularına tekrar kavuştu. Bu aşamadan sonra testler devam etti elbette. Şu anda tedavinin geniş çapta uygulanabilirliği, uzun dönem yan etkileri ve her insana uygun olup olmadığı araştırılıyor. Proje ekibi ileride aynı yöntemi kullanarak çubuk ve koni hücreleri de üretmeyi ve tam bir körlük tedavisi bulmayı hedefliyor.

Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Yaşa bağlı olarak gelişen Sarı Nokta Hastalığı dünyanın dört bir yanında belli bir yaşı aşmış bireyleri etkileyen bir hastalık. En temel nedeni gözün arka kısmında bulunan ışığa duyarlı hücrelerin hasar görmesi. Ayrıca kan damarlarının beklenmedik bir şekilde büyümesi de bu hastalığa neden olabiliyor.

Sarı Nokta Hastalığına yakalan bireyler eninde sonunda görme yetisini yitiriyor. San Nokta Hastalığına yakalananlar tam olarak kör olmuyor ancak gözün tam merkezinde yaşanan görme kaybı neredeyse hiçbir şey görememelerine neden oluyor.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın