Kozmos Hakkında 10 ilginç Bilgi

Uzayda yer alan tüm madde ve enerji formlarının genel adı Kozmos olarak tanımlanır. Yani Kozmos kısaca evrendir, yaşamın kendisidir. Bu serimiz 5 paylaşımdan oluşacak ve sizler için Kozmos hakkında merak ettiğiniz birçok sorunun yanıtına yer vereceğiz. Ay’a gerçekten ayak basıldı mı? Uzay nasıl kokuyor Evrenin merkezi neresidir? Ve çok daha fazlası…

Bilgilendirme: Bu yazı dizimiz 5 seriden oluşmaktadır. 

İşte Kozmos Hakkında ilginç Bilgiler

Andromeda ve Samanyolu çarpışması

Andromeda Galaksisi, Samanyolu’nun en yakın komşusu ve Dünya’dan çıplak gözle görülebilecek en uzak nokta. Tahminen 4.5 milyar yıl içinde Andromeda ve Samanyolu galaksisinin çarpışıp eliptik bir galaksi olacağı tahmin ediliyor.

Apollo astronotlarının ayak izleri muhtemelen en az 100 milyon yıl Ay’da kalacak

Ay’da atmosfer olmadığı için ayak izlerini yok edecek ya da aşındıracak su ya da rüzgar yoktur. Bu sayede Apollo astronotları Ay’da iz bırakabilirler. Bunun anlamı ayak izleri, uzay gemesi izleri, attıkları materyaller çok uzun bir süre daha Ay’da kalacak. Bu izler sonsuza kadar orada kalmayacak. Ay durmaksızın mikro metreor bombardımanı altında, yani bir erozyon söz konusu , ama çok yavaş bir erozyon.

Dennis Tilo

Uzaydaki ilk turisttir. 2001 yılında bir Rus uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu‘na uçtu ve orada birkaç gün geçirdi. Hayalinin gerçekleşmesi için Amerikalı zengin 20 milyon dolar ödedi.

Saturnalia Festivali nasıl Noel oldu?

Altın Çağ’da Romalılar, İtalya’nın tarım tanrısı Satürn tarafından yönetildiğine inanıyordu. SAturnalia bir çiftçi bayramı olarak ortaya çıkmıştır, bu festival Satürn’e tapmak ve teşekkür etmek için kutlanıyordu. Bu bayramda geleneksel roller tersine dönüyor, köleler efendi oluyor, güzel elbiseler giyiyor ve ziyaret masasının başına geçiyordu.  Aileler birbirine hediye veriyor ve evlerini yeşillikle süslüyordu. Bu bayram yılın en eğlenceli ve keyifli zamanıydı. Zamanla hristiyanlık kabul edildi ve bir pagan bayramı olan Saturnia, Hristiyan Roma dünyasının Noeli oldu.

Uzayda Hidrojen Bombası

9 Temmuz 1962’de ABD uzayda hidrojen bombası patlattı, bu bomba Hiroşima’ya atılan bombadan 100 kat daha güçlüydü.

Uzay nasıl kokuyor? 

Astronotlara göre uzay kızarmış biftek, sıcak metal ve kaynak dumanı gibi kokuyor. Peki, bu kokunun kaynağı ne? Çoğunlukla ölü yıldızlar…

Bugüne kadar kaydedilen en büyük astreoit, Ceres adlı dev kaya parçası

Ceres’in çapı yaklaşık 600 kilometre, yüzölçümü neredeyse Hindistan veya Arjantin’in topraklarına eşit. Ceres okadar büyük ki, asteroit özellikleri taşımasına rağmen, cüce gezegen olarak akbul edilmesi gerektiği yönünde tartışmalar var. Ceres’in yüzeyinde buz halinde su tespit edildiğinden özellikle dikkat çekici. Dawn adlı insansız uzay aracı 2015^ten beri Ceres’in yörüngesinde dönmekte.

Satürn‘ün yoğunluğu

Satürn’ün yoğunluğu okadar düşik ki onu dev bir bardak suyu koyarsanız batmadan su üstünde kalabilir. Suyun yoğunluğu 0.998 g/cm³  iken, Satürn’ün yoğunluğu 0.687 g/cm³  tür.

Dünyanın en pahalı nesnesi

Uluslararası Uzay İstasyonu 150 milyar dolar maliyetiyle şimdiye kadar yapılmış en pahalı şey.

Venüs’te bir gün bir yıldan daha uzun sürer

Venüs‘te bir yıl 225 dünya gününe eşitken, kendi etrafında okadar yavaş dönüyor ki bir gün Dünya gününe göre 243 günde tamamlanıyor.

Kaynak Yeni Fikirler Dergisi

“Kozmos Hakkında 10 ilginç Bilgi” üzerine bir yorum

  1. Bu değerli çalışmanız için teşekkürlerimi sunuyorum. Var olun. Biz öğrendikçe, evrene dair okudukça kendimizin farkına varıp bağırıp çağırmalarımızın evren de neredeyse bir hiç olduğunu görecez ve bu uzay zaman da yapılan çalışmalar biz insanlara mütevaziliğin kapılarını açacağı gibi ilerleyen yılların vizyonuna ve gelişmelerine de kapı aralayacaktır.

    Yanıtla

Yorum yapın