Uzayda yer alan tüm madde ve enerji formlarının genel adı Kozmos olarak tanımlanır. Yani Kozmos kısaca evrendir, yaşamın kendisidir. Bu serimiz 5 paylaşımdan oluşacak ve sizler için Kozmos hakkında merak ettiğiniz birçok sorunun yanıtına yer vereceğiz. Ay’a gerçekten ayak basıldı mı? Uzay nasıl kokuyor Evrenin merkezi neresidir? Ve çok daha fazlası…
Kuyruklu Yıldız korkusu
Kuyruklu yıldızlar Antik Çağ’dan beri insanları korkutmuştur. Kuyruklu yıldız demek hastalık, savaş, kıtlık demekti. 19.yy’ın başlarında birçok insan kuyruklu yıldız kuyruğunun kokusuz ama zehirli gazlardan meydana geldiğine inanıyor ve Dünya’yı zehirlemesinden korkuyordu. Bundan yararlanan sahte hekimler kuyruklu yıldız kuyruğu gazlarına karşı haplar ve benzeri ilaçlardan büyük paralar kazanmıştı.
Dinozorların nesli neden tükendi
65 milyon yıl önce dinozorlar Dünya’nın efendisiydi. Fakat yaklaşık 10 km çapında bir gök taşı her şeyi değiştirdi. O gök taşı Dünya’yı ıskalasaydı dinozorlar belki hala yaşıyor olurdu. Ama insanoğlu olmazdı.
Mars’a gidiş bileti
2022’de Mars‘ta koloni kurmak amaçlı yapılacak tek yönlü seyehat için 100.000 üzerinde insan başvuru yaptı.
Kozmik yıl
Dünya kendi etrafındaki turunu 24 saatte tamamlarken, Güneş etrafındaki turunu 365 günde tamamlar. Peki ya Güneş sistemi, Samanyolu yörüngesinde bir tam turu ne kadar zamanda tamamlar?
Güneş sisteminin, Samanyolu’ndaki tek bir turu tamamlaması yaklaşık 230 milyon yıl sürer. Güneş sistemi, en son turunu tamamladığında ilk dünozorlar henüz ortaya çıkmıştı ve çiçekli bitkiler bir 100 milyon yıl daha olmayacaktı. 22 kozmik yıl sonra ise Andromeda ve Samanyolu galaksilerinin çarpışıp eliptik bir gezegen olacağı tahmin ediliyor.
Yıldız Doğumevi
Yıldızların doğumları ve ölümleri öyle bir anda olmaz ama bu süreç çok sık gözlemlenebilir. Samanyolu’ndaki yıldız oluşumlarını ve süpernova olaylarını gözlemleyen astronomlar gözlemlenebilir evrende her gün 275 yıldızın doğup, öldüğünü tahmin ediyor. Totalde 1 yılda 100 milyardan fazla yıldız demek…
Evrenin merkezi neresidir?
Ortaçağ’da insanlar evrenin merkezinin Dünya olduğunu düşünüyorlardı. Bugün durum çok daha karmaşık. Çünkü astronomlar uzayın, tıpkı bir kürenin yüzeyi gibi, bir merkez noktasının bulunmadığına inanıyor. Merkez her yerdedir. Bu nedenle günümüzde de ilkesel olarak Dünya’nın evrenin merkezi olduğu iddia edilebilir ve kimse itiraz edemez. Aynı şekilde şu da söylenebilir; Satürn evrenin merkezidir.
Samanyolu nasıl kokuyor?
Astronotlara göre Güneş sistemimiz sıcak metal ve kızarmış et kokuyor. Peki ya Samanyolu Galaksisi’nin merkezi? Max Plank Enstitüsü’nün yaptığı son araştırmaya göre, Samanyolu’nun merkezi ahududu ve rom kokuyor.
Rom nedir? Şekerkamışından şeker yapılması sırasında elde edilen özsuyun melasla ve suyla karıştırılıp şıra durumuna getirilerek mayalandırıldıktan sonra damıtılıp meşe fıçılarda yıllandırılmasıyla yapılan sert bir alkollü içki.
Zaman akıp gidiyor
Hiç, keşke bir gün 24 saat olmasaydı dediniz mi? Her yüzyılda Dünya’nın dönüş hızı 1,4 milisaniye daha yavaşlıyor yani günler giderek uzuyor. Dinozorlar Dünya’da hüküm sürerken bir gün neredeyse 23 saat sürüyordu. Günümüzde ise bir gün tam 23 saat 56 dakika 4 saniye sürüyor.
Bir yemek kaşığı ölü Yıldız
Sönmüş yıldızlar oldukça küçüktür, bazen sadece 20 km kadardır fakat hala muazzam bir kütleye sahiptirler. En küçük yapı taşları olan atomları korkunç derecede sıkışmıştır. Bir yemek kaşığı ölü yıldızın ağırlığı bir milyon tondur; Almanya’nın en yüksek dağından daha ağır…
Işıkla genç kalmak mümkün mü?
İzafiyet teorisine göre, Dünya’dan yaklaşık ışık hızıyla uzaklaşırken uzay gemisi içinde zaman Dünya’dakinden daha yavaş geçer. Vega’ya (25,3 ışık yılı uzaklıktadır) ışık hızının yüzde 99,9’uyla uçan bir astronot yolu 7,2 yılda kat edecektir. Çocukları ve tüm Dünya sakinleri bu zaman içinde 25,5 yıl yaşayacaklardır.
Kaynak : Yeni Fikirler Dergisi