Uzayda yer alan tüm madde ve enerji formlarının genel adı Kozmos olarak tanımlanır. Yani Kozmos kısaca evrendir, yaşamın kendisidir. Bu serimiz 5 paylaşımdan oluşacak ve sizler için Kozmos hakkında merak ettiğiniz birçok sorunun yanıtına yer vereceğiz. Ay’a gerçekten ayak basıldı mı? Uzay nasıl kokuyor Evrenin merkezi neresidir? Ve çok daha fazlası…
Elmas Yıldızı
2004 yılında 4000 kilometre çapında ve 10 yüz bin milyar karatlık bir elmastan oluşan bir yıldız keşfedildi. BPM 37093 Yıldızı Dünya^dan ortalama 54 ışık yılı uzaklıktadır. Bu yıldız ölüdür yani artık ışımaz. İçindeki füzyon reaktörü uzun zaman önce çalışmasına son vermiştir. O zamandan beri bu yıldızda harika bir olay gerçekleşti. Diğer bir sürü yıldız gibi, oluşturduğu karbonu sıkıştırdı fakar elmasa dönüştürecek şekilde… Yakın zamanda yapılan incelemeler yıldızın içinde kristalleşmiş karbon olduğunu yani gerçekten elmas olduğunu kanıtlıyor.
Çin Seddi Uzaydan görülebilir mi
Malesef bu sadece bir mit.
Mit nedemek ?
kuşaktan kuşağa yayılan, toplumun düş gücü etkisiyle zamanla biçim değiştiren, tanrılar, tanrıçalar, evrenin doğuşu vb.yle ilgili, imgesel, alegorik bir anlatımı olan halk öyküsü.
Çin Seddi 8,850 km üzerinde bir uzunluğa sahip olmasına rağmen, uzaydan çıplak gözle görülemeyecek kadar dar.
Uranüs neden mavidir
Uranüs’ün atmosferi hidrojen, helyum ve metandan oluşmaktadır. Uranüs’ün atmosferindeki metan Güneş’ten gelen kırmızı ışığı emer ama uzaya mavi ışığı yansıtır. Uranüs’ün mavi görünmesinin sebebi budur.
Dünya adını nasıl aldı
Dünya gezegenler arasında adını Roman-Yunan tanrılarından almayan tek gezegen. Dünya ingilizce toprak kelimesinden gelir.
Soğuk Savaş’ta askeri üstünlük gösterisi
Amerika Soğuk Savaş sırasında askeri üstünlüğünü kanıtlamak için Ay’da atom bombası patlatmayı düşünüyordu.
Dünyalar Savaşı
Yönetmen Orson Welles 1938 yılında ”Dünyalar Savaşı” romanından bir radyo tiyatrosu yapmıştı. Oyun Cadılar Bayramı gecesinde yayınlandığından birçok izleyici duyduklarından gerçek mi, oyun mu olduğunu karıştırdı. Marslılardan korktukları için polisi aradılar. Ertesi gün Orson Welles, bir basın toplantısı düzenledi ve halka yaşattığı bu korku için özür diledi.
Uzaydaki ilk Kadın
Valentina Tereshkova uzaya gönderilen ilk kadındı. 6 Haziran 1963’te Vostok 6 ile Dünya’yı 48 kere turladı.
Tanrısal Venüs
Venüs gökyüzünde çok iyi görünebilir, bu nedenle eski zamanlardan beri insanları meşgul etmiştir. Hemen hemen her kültürde bu gezegen aşk ya da doğurganlık tanrıçasıyla ilişkilendirilmiştir. O Babiller için İştar, Mısırlılar için İsis, Germenler için Freya ve Yunanlar için Afrodit‘tir. Bunun nedeni muhtemelen Venüs’ün akşamları çok daha belirgin bir şekilde parlamasıdır.
Ay üstünde yürümek
Ay’a inen ve orada birkaç gün çalışmış astronotların işi görece kolaydı. Çok ağır olmalarına rağmen, aletleri Ay modülünden çıkarıp taşıyabildiler. Ne var ki, hemen hemen hiç ağırlığınızın olmadığı koşullarda yürümek oldukça zordu. Bu yüzden astronotlar kanguru gibi zıplamak zorunda kalmışlardı.
Son olarak çok ilginç ve sizi şaşırtacak bir bilgi ile serimize son veriyoruz.
Aslında birbirimize asla tam anlamıyla dokunamıyoruz
Nasıl yani, diyorsunuz değil mi? Atomlarımızın etrafında çekirdeğini koruyan güç alanları yani elektron bulutları vardır. İki atom çekirdeği asla birbirine dokunamaz. Yaklaşılır ancak görünmez güç alanları birbirini iter. Yalnızca dokunma hissi oluşur. Yani derin bir nefes alın, sevgiliniz sizi aldatmıyor, aldatamıyor…
Kaynak: Yeni Fikirler Dergisi