Küresel Salgın (Pandemi)

Bulaşıcı bir hastalığın dünyanın her yanına yayılmasına “Küresel Salgın”(Pandemi) diyoruz. İnsanlık tarihini resmen kesintiye uğratan pandemik hastalıklar var. Tüm tıbbi gelişmelerin rağmen yeni bir pandemiyle karşılaşmamız an meselesi.

Günümüzün temizlik ve tıbbi araştırma standartları mikropların bulaşmasını zorlaştırmakla birlikte, uluslararası seyahatlerin ve nüfus yoğunluklarının artması, bulaşıcı bir hastalığın tüm dünyaya yayılmasını çok daha kolay hale getiriyor.

2003 yılında SARS (şiddetli akut solunum yolu sendromu) birkaç ay içinde dünyanın 7 kıtasından altısına yayıldı, yaklaşık 8.000 kişiye bulaştı ve 750 kişiyi öldürdü. Daha yakın zamanda Batı Afrika’da 11.000 den fazla ölüme yol açan Ebola, 2014’ün sonlarında Afrika’dan Kuzey Amerika ve Avrupa’ya dönen gezginler nedeniyle neredeyse pandemiye dönüşecekti.

Yeni ortaya çıkan hastalıklar en büyük sorun çünkü içerdikleri bilinmeyen patojenlerin aşısı yok. En tehlikeli olanlarsa hem çok bulaşıcı olup hem de belirtileri geç ortaya çıkanlar. Bu durumda hastalığın bulaştığı insanlar farkında olmadan hastalığı başkalarına da yayıyorlar. Hızla mutasyona uğrayarak değişen hastalıklara karşı aşı geliştirmek neredeyse imkansız. Günümüzün kolay ulaşılabilir ve kalabalık şehirlerle dolu dünyasında bu özelliklere sahip ölümcül bir hastalık, insan ırkının sonunu getirebilir.

İlginizi Çekebilir

⇒ Covid-19/ Corona Virüs

Kara Ölüm: Veba

Mikroplar Nasıl Yayılıyor?

Virüsler Canlı Mı?

Kaynak: How It Works

Yorum yapın