Kusursuz Pizza

Dünyanın bilimsel bakımdan en kusursuz pizzasını yemek istiyorsanız iki seçeceğiniz var. Biri Roma’ya gidip taş fırından taze çıkmış bir margherita pizza yemek , ikincisiyse o muhteşem İtalyan pizzasını evinizdeki elektrikli fırında pişirmek için upuzun bir termodinamik denklemini çözmek. Bu yıl arXiv dergisinde yayımlanan ‘İyi Pizza Pişirmenin Fiziği ‘ adlı yeni makalenin iddiası da bu.

Hakiki bir pizzanın sırrı, taş fırının fiziği. Bir köşesinde odun ateşi yanan taş fırın, eğimli duvarları ve taş zemini sayesinde ısıyı homojen biçimde dağıtıyor ve pizzanın her yanının aynı biçimde pişmesini sağlıyor. Yazarların dediğine göre, ideal koşullar altında tek bir margherita pizza, 330 Celsius’a ısıtılmış bir taş fırında tamı tamına iki dakikada kusursuz biçimde pişiyor. Pizzanın üstündeki diğer malzemeler daha uzun sürede pişmesini gerektiriyorsa kimi pizza ustaları pizzayı alüminyum ya da tahta bir kürekle fırının zemininden kaldırarak 30 saniye kadar bekletiyorlar.

Pizza Nedir

Yazarlara göre bu, “Pizzanın tam olarak doğru ısıya maruz kalmasını” sağlıyor ve tabanının kızarıp sertleşmesini önlüyor. Ya siz de herkes gibiyseniz yani evinizde taş fırın yoksa ne olacak? Yazarlar sağ olsunlar, standart bir elektrikli fırında kusursuz bir Roma pizzası yapmanın yöntemini de tarif etmişler.

Upuzun bir termodinamik denklem hazırlayan yazarlar, Roma taş fırınınınkine benzer koşulları sağlamak için sıcaklığı 170 saniye boyunca 230 dereceye getirmeyi öneriyorlar. Yazarların dikkat çektiği bir diğer konu da yüksek su içeriğine sahip diğer malzemelerin (yani sebzelerin) pişirilmesi için, çiçeği burnunda pizza ustalarının pizzaları fırında daha uzun süre bırakması gerektiği. Çünkü pizza, buharlaşma ile fırına daha fazla ısı veriyor. Araştırmanın yazarları evde yapılan pizzanın asla taş fırından çıkmış taze bir pizza kadar iyi olamayacağı sonucuna varsalar da, fizik yine de daha lezzetli yemeklere doğru bir adım atmanızı sağlıyor.

Not: Araştırmayı yürütenler fizikçi Andrey Varlamov, Andreas Glatz ve antropolog Sergio Grasso.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın