Laboratuvar Eti Nedir? Önümüzdeki 40 yıl içinde ete olan global talep şimdikinin üçte ikisi kadar artacak ve bu talebi karşılaşmakta daha şimdiden zorlanıyoruz. Günümüzde et üretmekte kullanılan yöntemler sürdürülebilir değil, çünkü hayvancılık için büyük boyutta tarım arazisi ve doğal kaynak gerekiyor. Bu kaynakları bulmak zorlaştıkça etin fiyatı artacak ve çok geçmeden lüks tüketim maddeleri kategorisine girecek. Et endüstrisi gezegenimize çevresel açıdan zarar veriyor, zira hayvanlar büyük çapta metan gazı salıyorlar. Metan, global ısınmaya neden olan sera gazlarının en önde gelenlerinden…
Birçok bilim adamı bu problemin laboratuvarda et üreterek çözülebileceğini düşünüyor. Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’nde bu teknik şimdiden hayata geçirilmiş durumda. Canlı bir inekten alınan kök hücreleri kullanarak kas dokuları üretmek ve bunu tadı gerçeğinden ayırt edilemeyecek bir köfteye dönüştürmek mümkün.
Tek bir inekten alınan hücrelerle 175 milyon hamburger köftesi üretilebiliyor. Normalde bu sayıda köfte elde etmek için 440,000 ineğin kesilmesi gerekiyor. Bu yöntemi kullanarak sadece dana eti değil, tavuk eti üretmek de mümkün.
Bilim adamları laboratuvarda hazırlanacak bir barbekü ziyafeti için yaklaşık 20 yıl beklememiz gerektiğini belirtiyorlar. Şu anda laboratuvarda tek bir hamburger üretmenin maliyeti yaklaşık 280.000 dolar. Ancak bilimsel gelişmeler ve pazarda talebin artması 2035 yılında bu etin klasik ete göre çok daha ucuza mal edilmesini sağlayacak.
Hamburger Yapmak
Dokular Alınıyor: İneklerden basit bir operasyonla alınan küçük bir kas dokusu minicik parçacıklara bölünüyor, kas lifleri ve hücreleri birbirinden ayrılıyor.
Hücreler Besleniyor: Kas hücreleri ayrılıyor ve laboratuvarda çoğalmaya bırakılıyor. Her biri bölünerek daha fazla hücre üretiyor.
Kas lifleri Oluşuyor: Hücreler doğal ortamda birleşerek 0.3 mm uzunluğunda kas tellerini oluşturuyor.
Üst Üste Biniyorlar: Kas telleri bir çemberin içine yerleştiriliyor ve üst üste bindikçe bir kas dokusu oluşmaya başlıyor.
Dokuları Birleştirmek: Bu liflerden 20.000 tanesi birleştiğinde normal bir hamburger köftesi boyutuna ulaşıyor.
Bitkileri Ete Dönüştürmek
Eğer laboratuvarda üretilmiş etler ağzınızı sulandırmadıysa, tamamen bitkilerden elde edilmiş bir et parçasına ne dersiniz? Impossible Foods hayvan kullanmadan et ve peynir üretmenin bir yolunu bulduğunu ve tadının gerçek et ve peynirden ayırt edilemeyeceğini söylüyor.
Tahıl ürünlerinden ete benzeyen bir tada ve kokuya sahip proteinler elde edilebiliyor. Proteinler yine bitkilerden elde edilmiş amino asitlerle, vitamin ve yağlarla karıştırıyoruz ve etin üç ana bileşeni; kas, bağ dokusu ve yağ üretiliyor. Bu üç bileşeni belli oranlarda karıştırdığımızda aynen gerçek et gibi kokan, görünen ve tadı da gerçek et gibi olan bir hamburger köftesi üretmek mümkün.
Impossible Burgers şu anda ABD’de dört restorana sahip ve firma önümüzdeki yıllarda menüsüne tamamen bitkilerden üretilen yeni et ve süt ürünleri ekleyeceğini belirtiyor.
Kaynak: How It Works