Leonhard Euler, İsviçreli matematikçi ve fizikçi. 18. yüzyılın en önemli ve tüm zamanların önde gelen matematikçilerinden biri kabul edilmektedir.
En üretken matematikçilerden biri olarak çalışmalarının bütünü 70 cildi aşmaktadır. Günümüz matematikçilerinin kullandığı sayı ve işaret sistemlerinin çoğu Euler tarafından geliştirildi.
Örneğin; e ve i gibi sayılar ve Pi sayısı (π) onun sayesinde yaygınlaştı. Hatta matematiksel güzelliğin doruk noktası olarak görülen ünlü Euler formülü tüm bunları bir araya getirdi.
Leonhard Euler, asal sayılardan optiğe ve astronomiye kadar birçok alanda çalışan, üreten bir matematik dehasıydı.
Becerilerini çeşitli alanlarda kullanarak geliştirdiği ölçü ve ağırlık sisteminin yanı sıra mekanik üzerine ders kitabı ve yepyeni bir müzik teorisi sundu. Görme duyusu zamanla azalan büyük dahi, buna rağmen çalışmaya hiç ara vermedi.
Hatta görme yetisini kaybettiğinde, artık dikkatini dağıtacak başka bir şey kalmadığını, tamamen matematik çalışmalarına yönelebileceğini dile getirdiği söylenir.
Her zaman bardağın dolu kısmına odaklanan Euler’in en büyük buluşuysa sonsuz toplamların hesaplamasıyla ilgili. 1735’te açıkladığı bu yöntem, onu matematiğin doruk noktasına taşıdı. Bir çay bardağı suyu alıp uzun bir bardağa dolduruyorsunuz.
Sonra dörtte biri yada 1/2’sinin karesi kadar dolu olan başka bir bardağı da ona ekliyorsunuz. Ardından dokuzda biri ya da 1/3’ünün karesi kadar dolu olan bir bardağı daha ekleyin.
Buna sürekli bir kesrin karesi kadar dolu olan suyu eklemeye devam edersek, yani sonsuz sayıda ekleme yaparsanız uzun bardakta ne kadar su olur?
Basel Problemi olarak bilinin bu problem Leonhard Euler tarafından cevaplanabildi. Suyun toplam yüksekliğini, “pi kare bölü 6” olarak hesapladı ve kesirlerin karesinin toplamıyla pi sayısının aslında aynı eşitliğin iki farklı tarafı olduğunu gösterdi. Trigonometrik fonksiyonlarındaki sin, cos, tan tanımlarını da ona borçluyuz.
Kaynak: Popular Science