Mars’ta Hayat

SpaceX’in kurucusu Elon Musk 2016 Eylül ayında Mars‘ı kolonileştirme planlarının olduğunu açıkladı. Tüm dünya basınında geniş yer bulan bu açıklama her ne kadar bazı kesimler tarafından büyük eleştiri alsa da Mars‘ı araştırmak için niyetleri bir kere daha tazeledi.

Mars 2020, Kızıl Gezegen’de mikroskobik hayatın varlığını araştıracak.

Mars günümüzde çorak ve yaşanılmaz bir dünya. Yüzde 95’i karbondioksit olan atmosferi, -153 derecelere düşebilen sıcaklığı ve manyetik alanının olmaması orada yaşamanın belki de hiçbir zaman mümkün olmayacağına işaret ediyor. Ama elimizdeki kanıtlar bu gezegende milyarlarca yıl önce bol bol su olduğunu gösteriyor. Bunu da nehirlerin kazdığı derin vadilerden, kurumuş göllerden ve kıyı şeritlerinden anlayabiliyoruz.

Gezegen Mars

Mars hakkındaki en önemli soru orada hayatın bir zamanlar olup olmadığı, hatta hala varlığını sürdürüp sürdürmediği. Gezegende suyun ne kadar uzun bir süre var olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Eğer bu süre yeteri kadar uzun değilse, yaşam hiç doğmamış da olabilir. Ancak ilkel; mikroskobik yaşam formları bir zamanlar bu gezegende yaşamış olabilir.

Mars buz çağından çıkma evresinde olabilir, zira kutuplardaki buzların erimekte olduğuna dair kanıtlar var.

İki yeni görev: Avrupa’dan ExoMars 2020 ve Amerika’dan Mars 2020 keşif araçları bu soruların yanıtlarını aramak için yola çıkacak. Bu iki görev Mars araştırmalarında bir milat olacak gibi görünüyor. NASA şu anda insanları 2030 yılında Mars‘a götürecek bir uzay aracı ve roket üzerinde çalışıyor. Amaçları Mars‘ı detaylı olarak araştırmak ve başarılabilirse Mars‘ta kalıcı bir üs kurmak.

Yellowknife Korfezi Mars
Yellowknife Körfezi (Mars)

Musk‘ın 2016 Eylül ayında yaptığı açıklama bu konudaki heyecanı tekrar alevlendirdi. Dev bir roket üzerinde çalıştıklarını ve 2020’de 100’er kişilik insan gruplarını Mars‘a taşımaya başlamayı planladığını, yüzyılın sonunda ise Mars‘a bir milyon insanı yerleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Mars tekrar dünyanın gündeminde. Bir zamanlar orada hayat hiç var olmamış olabilir. Ama bu değişecek, çünkü insanlar Kızıl Gezegen‘e gitmeye kararlı!

MarsMars’ın Kısa Tarihi

4.5 Milyar Yıl Önce: Güneş Sistemi‘ndeki diğer gezegenler ve Mars oluşuyor.

4.5-4.1 Milyar Yıl Önce: Mars‘ın tarihinin bu dönemi hakkında çok az şey biliyoruz. Bu dönemde gezegen asteroidlerle dövülüyordu.

4.1-3.7 Milyar Yıl Önce: Ağır volkanik aktiviteler atmosferi yoğunlaştırdı. Yağmurlar bugün kalıntılarını gördüğümüz vadileri ve gölleri oluşturdu.

3.7-2.9 Milyar Yıl Önce: Isı düştüğü için Mars‘ın yüzeyindeki suyun büyük kısmı buza dönüştü.

2.9 Milyar Yıl Önce-Günümüz: Son birkaç milyar yılda atmosferin incelmesi ile gezegen düz, çorak ve jeolojik aktivitenin olmadığı bir yere dönüştü.

Bugün: Mars şu anda soğuk ve çorak bir dünya. Bir zamanlar varolan sudan az da olsa kaldığına dair çok az işarete var.

Kaynak: How It Works

 

Yorum yapın