Son 30 yılda gezegenimizdeki mercan resiflerinin yaklaşık % 50’si yok olduysa da, yeni tarihli araştırmalar manzaranın o kadar da karamsar olmayabileceğini gösteriyor.
Bütün şartlar aleyhlerine görünse de bazı mercan gruplarının, varlıklarını tehdit eden değişimlerden kaçtığı, onlara direnç gösterdiği ya da kendilerini yeniden toparladığı, bilim insanları tarafından kanıtlandı. Bu dayanıklı ekosistemler, diğerlerini ortadan kaldıran felaketlere, örneğin ağarmaya, kasırgalara ve mercan yiyen denizyıldızlarına başarıyla göğüs gerdi.
Çalışmanın yazarı ve Newcastle Üniversitesinde Avrupa Araştırma Konseyi araştırmacısı olan Dr. James Guest, bu sıra dışı hayatta kalma öykülerinin ardındaki teorileri kısa süre önce yaptığı basın açıklamasında açıkladı. “Konumları hayatta kalmaya daha müsait olduğu için olabilir. Söz gelimi mercan, kasırgaların rotasının üstünde olmayan daha derin sularda yer alabilir. Mercan toplulukları kendilerini daha dayanıklı ve zarara karşı dirençli kılan biyolojik ya da ekolojik özelliklere sahip de olabilir. Bir diğer olasılık da resiflerin daha hızlı toparlanmasını mümkün kılan ekolojik süreçlerin iş başında olması.”
Mercan resifleri dünyanın her yerinde büyük kayıplar verse de, dayanıklı olan konumların, ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olan bölgelerin nasıl korunacağına ışık tutacağı umuluyor.
Mercan Resiflerinin Yok Oluşuyla Mücadele
Mercan resiflerini strese sokan etmenler doğal ve insan kaynaklı olarak ikiye ayrılıyor. Mercan resiflerini korumanın yolu, hasar sınırlamaktan, etkin yönetim taktiklerini kullanmaktan okyanus ekosistemlerini korumak amacıyla toplulukları işe dahil etmekten geçiyor.
Mercan resifleri yavaş büyüyor. Bir resifin oluşması 10.000, tam olarak gelişmesiyse 30 milyon yıl sürebiliyor. O yüzden herhangi bir hasarın ya da yok oluşun etkisi muazzam olabilir. Trol avcılığı, patlayıcıyla balık avlama, kasırgalar ve siklonlar, mercanları parçalayarak ya da ezerek yok edebiliyor.
Daha az zararı balıkçılık taktiklerinin kullanılacağı, daha fazla korunmuş alanlar belirleyerek bu ekosistemlerin korunmasına yardımcı olabiliriz. Bir diğer koruma çabası da genç mercanların yetiştirildiği mercan çiftlikleri kurmak ve genç mercanları, çöküş halindeki resiflere nakletmek.
Kaynak: How It Works