Mikroplar Nasıl Yayılıyor?

Günlük hayatımızda mikroplar nasıl yayılıyor?

Vücut Sıvıları

Kan, tükürük, meni ve anne sütü hastalıkları taşıyabiliyor. Vücut sıvıları patojenleri bir yerden bir yere taşımak için mükemmel bir yol oluşturuyor. Hastane ve laboratuvarlarda vücut sıvıları ile uğraşırken alınabilecek tüm önlemler alınıyor. Zira mikroplu vücut sıvıları kabakulak, hepatit ve HIV gibi hastalıkları kolayca bir bedenden diğerine taşıyabiliyor.

Yakın Temas

Bazı enfeksiyonlar yakın temasta direk olarak bir bedenden diğerine geçebiliyor. Kızamık, uçuk, bit ve siğiller hasta birine dokunduğunuzda size de bulaşabilir. Virüsler, bakteri ve parazitler bir insandan diğerine hava yolu ile gerebilir. Hatta bir süre derinin üzerinde hiçbir şey yapmadan bekleyip daha sonra hastalığı bulaştırabilir.

Yiyecek Ve İçecek

Zehirli yiyecek ve içecekler patojenleri bağırsaklara bırakabiliyor. Midenin asitli ortamı enfeksiyona karşı bir seviyede koruma sağlıyor, ancak tüm hastalıkları da durduramıyor. Patojenler bedene ağız yolu ile giriyor, sindirim sistemine yerleşiyor veya sindirim sisteminin duvarlarını geçip bedenin içine sızıyor.

Damlacıklar

Patojenler hapşırdığınızda püsküren küçük sıvı damlaları ile birlikte bir metre yayılabilir. Patojenler kapı kollarına, diğer yüzeylere ve derinize düşüp orada size bulaşmayı bekleyebilirler. Soğuk algınlığı, grip ve kızamık gibi solunum yolu ile bulaşan hastalıkların yayılması bu kadar kolaydır.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın