Hiçbir filmde ve TV dizisinde Millennium Falcon kadar unutulmaz bir uzay gemisi yoktur. Bir zamanlar sadece bir yük gemisi olan Millennium Falcon, iki Ölüm Yıldızı’nın yok edilmesine yardım ederek değerini kanıtladı. Kullanılan teknolojilerin çoğu abartılı olsa da bazılarının bilimsel temelleri var. Örneğin Falcon’un itici motorları nükleer füzyonla çalışıyor. Gerçek dünyada bunu yeni yeni geliştiriyoruz.
Falcon ışık hızından daha hızlı seyahat edebiliyor. Gerçekte ışık hızını aşmak mümkün olmasa da bir uzay gemisinin ışık hızına yaklaşmasının teorik olarak mümkün olduğunu biliyoruz. Falcon’un gücü hiper madde denilen kurmaca egzotik parçacıklardan geliyor. Ama kurmaca olmayan egzotik maddeler de var. Belki bir gün, henüz bilmediğimiz bir madde gerçek bir Millennium Falcon’un yakıtı olabilir.
Millennium Falcon Teknolojisi
Hyperdrive
Bu mekanizma, kurmaca hiper madde sayesinde geminin ışık hızını aşmasını sağlıyor. Şu anki fizik bilgimize göre gerçekte böyle bir şey mümkün değil.
Hyperdrive Menfezi
Takyon denilen, ışıktan hızlı hareket eden varsayımsal parçacıklar buradan uzaya fırlatılıyor. Bu parçacıklar gerçekte var mı bilmiyoruz.
Işık Hızı Altı Motorları
Nükleer yakıt ateşlenerek itkiyi sağlayacak füzyon reaksiyonu başlatılıyor. Ancak füzyon roket tasarımı tamamen varsayımsal bir fikir.
Yakıt
Işık hızının altındayken geminin motorları radyoaktif sıvı metalle çalışıyor. Böyle bir maddeyi yörüngeye fırlatmak hiç akıllıca bir şey değil.
Kaçış Kapsülleri
Uluslararası Uzay İstasyonu‘nunda ki astronotlar acil durum kapsülü olarak Soyuz kapsüllerini kullanıyor. Buradakinden çok da farklı değiller.
Güç Çekirdeği
Millenium Falcon, hiper madde denilen, gerçek evrenimizde var olmayan egzotik bir parçacıkla çalışıyor.
Anti Yer Çekimi
İvme dengeleyici, mürettebatın gemide yere basabilmesini sağlıyor. Ama gerçekte yer çekimine bu şekilde karşı koyabilen sistemler yok.
Silahlar
Lazer topları fazla uçuk olsa da rivayete göre Sovyetler Birliği bir zamanlar uzayda top atmayı test etmiş.
Hava kilidi
Hava kilitlerini uzay uçuşlarında hep kullanıyoruz. Bu tasarım Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun hava kilidine benziyor.
Kokpit
Saptırıcı kalkan da olmak üzere Falcon’un çoğu özelliği buradan yönetiliyor.
Ana ambar
Uçuş sırasında yolcular burada dinleniyor, zaman zaman da dejarik (holografik satranç) oynuyorlar.
Geri Dönüşümlü Su
Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda olduğu gibi Millenium Falcon da suyu geri dönüştürerek mürettebata içme suyu sağlıyor.
Kaynak: How It Works