Nükleer Kış

Saniyeler içinde şehirleri yerle bir etme gücüne sahip nükleer bombalar dünyanın en yıkıcı silahlarıdır. Patlamanın ilk anlarında ölüp gidenlerin şanslı sayılacağı bile söylenebilir. 1980’li yıllarda aralarında Carl Sagan‘ın da olduğu önemli bilim insanları, ABD ile Sovyetler Birliği arasında çıkabilecek bir nükleer savaşın dünyayı nükleer kışa sürükleyebileceğini öne sürmüştü. Yanan şehirler ve ormanlardan stratosfere yükselen kül bulutları Güneş‘i bloke edecek, parçacıkların yağmurlara karışıp yağarak temizlenmesi yıllar sürecekti.

En kötü senaryoya göre güneş ışığının %99’unun birkaç ay boyunca bloke olması, dolayısıyla öğle vaktinde alacakaranlık yaşanması ve fotosentezin durması ihtimali vardı. Yüzey sıcaklıkları yıllar ve hatta on yıllar boyunca normal sıcaklığın onlarca derece altına düşecek, tüm dünyada dondurucu kutup koşulları yaşanacaktı. Bitkiler, hayvanlar ve insanlar karanlıkta yok olup gidecekti.

Nukleer Kis

Nükleer Kışın Etkileri

Patlama Hasarı: Merkez üssüne yakın her şey buharlaşır. Hızla genişleyen ateş topu ve basınç dalgası da daha uzak noktalara zarar verir.

Nükleer Ateş Fırtınaları: Haftalarca süren ateş fırtınalarının yarattığı siyah yangın bulutları (pirokümülüs) külleri üst atmosfere enjekte eder.

Fauna: Aşırı sıcaklıklara dayanmayı başaran canlılar, bitki örtüsü azaldıkça radyasyon zehirlenmesi ve açlıkla karşı karşıya kalırlar.

Ozonun İncelmesi: Sıcak küller çevrelerindeki atmosferi ısıtır ve ozon tabakasının %70’ini yok edecek kimyasal tepkimelere neden olur.

Bitki Örtüsü: Patlamaların yaktığı, asit yağmurlarının zarar verdiği ve güneş ışığı alamayan bitkiler topluca ölür. Tarım çöker ve kıtlık başlar.

Kül Bulutu: Kül bulutları yayılıp neredeyse tüm güneş radyasyonunu emerek öğlen saatlerinde alacakaranlığa neden olur.

Siyah Yağmur: Patlamanın ve ateş fırtınalarının saldığı azot oksitler yüzünden tehlikeli derecede asidik olan yağmurlar aylar boyunca siyah renkli yağar.

Yüzey Sıcaklığı: Ortalama sıcaklık aniden düşer. Birkaç ay boyunca çok düşük, onlarca yıl boyunca da patlama öncesi ortalamanın altında kalır.

Radyasyonun Uzun Süreli Etkileri: Nükleer kıştan sağ kurtulanları kasvetli bir gelecek bekler: Doğum kusurları ve kanser oranları hızla artar.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın