Okyanuslu Gezegenler

Güneş Sistemi‘nin dış bölgelerindeki okyanuslu gezegenler, su içeriği açısından Dünya ile karşılaştırılınca ortaya ne çıkıyor?

Gezegenimiz Dunya
Dünya (1.4 Milyar Km³)

Dünya yüzeyinin yüzde 70’ten fazlası suyla kaplı ancak Dünya‘nın okyanusları Güneş Sistemi‘ndeki diğer gökcisimlerine göre çok ince bir katman oluşturuyor.

EuropaEuropa (2.94 Milyar Km³)

Ay‘dan biraz daha küçük olan Europa‘da buzdan daha fazla kaya bulunuyor.

Pluton

Plüton (4.34 Milyar Km³)

Uzaklardaki cüce gezegen Plüton hemen hemen tamamen buzdan oluşuyor. Dev uydusu Charon’un gelgit güçlerinin gezegendeki buzun bir kısmını sıvı suya dönüştürmüş olabileceği düşünülüyor.

Enceladus

Enceladus (448 Milyon Km³)

Enceladus tamamen buzla kaplı. Ancak çapı sadece 504 kilometre olduğundan Dünya ile karşılaştırıldığında çok az su içeriyor.

Titan SaturnTitan (28.84 Milyar Km³)

Titan‘ın hidrokarbon açısından zengin yüzeyini kaplayan buzların altında büyük ihtimalle sıvı olarak su bulunuyor. Bu dev uyduda iki ekosistemin yan yana bulunuyor olma olasılığı var.

GanymedeGanymede (55.3 Milyar Km³)

Güneş Sistemi‘ndeki en büyük uydu olan Ganymede’de bol miktarda su bulunuyor. Geçmişte okyanusların üzerinde yüzen dev buz tabakalarının olduğu düşünülüyor. Bu okyanusun kalıntıları hala duruyor.

Triton NeptunTriton (6.86 Milyar Km³)

Neptün‘ün en büyük uydusu Triton’un, Güneş Sistemi‘nin dış bölgesinde çekim kuvvetine yakalanmış bir cüce gezegen olduğu düşünülüyor. Üzerinde Plüton kadar buz bulunuyor ve gizli kalmış okyanusları olabileceği varsayılıyor.

DioneDione (466.6 Milyon Km³)

Satürn‘ün orta boyuttaki uydularından biri olan Dione Enceladus’dan daha büyük ve daha fazla buz içeriyor. Büyük ihtimalle yüzeyin altında gizli bir okyanus var ama bu katman yüzeyin yaklaşık 100 kilometre derinliğinde yer alıyor.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın