Organ bağışı yani organ nakli bir canlıdan, hâlâ sağlıklı durumda bulunan canlı dokuların veya organların dokusu uyumlu olan başka bir canlıya nakil yapılması işlemidir. Özellik ile insanlar arasında görülen bir nakil işlemidir organ nakli. Son dönemlerde daha çok gündeme gelen bir işlem olmak ile birlikte aslında organ nakli tarihi 17. Yüzyıla kadar uzanmaktadır.
Organ nakli tarihi başlangıcı
Organ nakli tarihi 17. yüzyıla kadar uzanmakta olup ilk yapılmış olan organ nakli deri nakli denemeleri yapılmıştır. Tarihler 1863 yılını göstermiş olduğunda Paul Bert; deri, lif, erkek yumurtalıkları veyahut da dişilerde yapılmaya çalışılmakta olan transplantasyonlarda var olan doku reddi durumu görülmüş ve araştırılmıştır.
1883 yılına gelindiği vakit ise bir takım zarar görmüş olmakta olan organların nakilleri araştırılmıştır. Yeni yüz yılda yani 20. Yüz yılın başlarında ise (1902 yılında) Avustralyalı Emerich Ullmann ve Fransız Alexia Carrel, birbirlerinden habersiz olacak şekilde köpeklerde organ nakli işlemini denemiş bulundular.
Yani köpeklerin organlarının yerini değiştirmiş bulundular. Bu araştırmanın sonucunda bu yapılan organ naklinin iki birey arasında yapıldığı vakit bir takım uyuşmazlıkların olabileceği, ancak bireyin kendi içinde bir takım nakillerin yapılması durumunda her hangi bir problemin olmayacağını tespit edilmiştir.
Sonrasında Carrel, doku dikimi ile de araştırmalar yapmıştır. Ve bu araştırmaların sonucunda dikim ile ilgili bir takım teknikler geliştirmiştir. Bu geliştirmiş olduğu teknikler sayesinde de 1912 yılında Nobel tıp ödülü kazanılmıştır.
Organ nakli tarihi sürecinde ilk denemeler ve son olarak gelinen nokta
Organ nakli tarihinde ilk insanlar üzerinde yapılan organ nakli 1916 yılında Fransız Mathieu Jaboulay tarafından gerçekleştirilmiştir. Ancak bu yapılmış olan denemede hayvan organları kullanılmış olduğu için başarısızlık sonucu doğmuştur. Sonraki ilerleyen dönemde hayvanların organları kendi cinsi ile uyumlu iken insanlar ile uyumlu olmadığı anlaşılmıştır.
Bunun gibi bir çok denemeler başarısızlık ile sonuçlanmış olduğu için 20 li 30 lu yıllarda organ nakli ile ilgili bir takım denemeler gerçekleştirilmemiştir. Ilk defa bir doktor 1933 yılında organ naklini yaparak başarı elde etti. Bu yapılmış olan ameliyat ise böbrek nakli ameliyatı idi.
Ancak bir süre sonra vücudun direnç göstermesi ile hasta yaşama veda etti. Yeni denemeler ise Amerika birleşik devletlerinde 2. Dünya savaşı sonrasında gerçekleştirilmiştir. 1942 yılında İngiliz zoolog Sir Peter Brian Medawar vücudun reaksiyonlarının bağışıklık sistemi ile ilgili olduğunu açıkladı. Bu tespiti ile 1960 yılında Nobel Tıp ödülünü aldı. 1944 yılında ise William Kolf yapay böbrek geliştirmiş oldu.
Organ nakli tarihi süresinde ilk başarılı operasyon
1954 yılında Şikago da yapılmıştır joseph murray tarafından. Bu organ bağışında bulunan kişi ise tek yumurta ikizine bağış yapmıştır. Organ bağışı tarihi çok eski olmamak ile birlikte bu yaşanmakta olan ilkler sayesinde şimdilerde sorunsuz ve verimli şekilde böbrek nakli yapılabilmektedir.