OSIRIS-REx

1976’da gerçekleştirilen son ay görevinden sonra Dünya dışındaki bir kütleden Dünya‘ya bir gramdan az madde getirildi. İstatiksel olarak şok edici, ancak 2023’te bu rakam değişecek gibi görünüyor.

NASA‘nın OSIRIS-REx (Origins,Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) aracı Dünya‘ya Apollo görevlerinden sonra Dünya dışındaki bir kütleden alınacak en büyük örneği getirmeyi hedefliyor. Hedef, Mars‘ın yörüngesinin hemen arkasında yer alan bir astreoid.

8 Eylül 2016’da Florida’daki Cape Canaveral üssünden uzaya fırlatılan OSIRIS-REx iki yıllık yolculuğu sonunda Dünya‘dan 7.2 milyar kilometre uzaklıktaki Bennu asteroidinden bir örnek alıp gelecek. 2.4 x 2.4 metre boyutlarındaki araç Bennu’ya 2018’in son aylarında ulaşması bekleniyor. İki yıl sonra, robot kolunu kullanarak asteroidden 60 gram ile 2 kilogram arasında bir parça koparacak. 2021 Ekim ayında asteroidden ayrılacak ve taşıdığı uzay kayası ile beraber 2023 Eylül ayında Dünya‘ya dönecek.

Dünya’ya bir örnekle dönen son ABD uzay aracı,2004 yılında dünyaya güneş rüzgarı parçacıkları getiren Genesis idi.

Çok iddialı bir görev ve bilinmeyen çok şey var. Örneğin, bu görev bir astreoidden örnek almak için gönderilen ikinci araç sadece. İlk görevi gerçekleştirmek için Japonya’nın gönderdiği Hayabusa uzay aracı 2003’te fırlatıldıktan sonra birçok sorunla karşılaştı (ki bunlara örnek almak da dahil) ve dünyaya birkaç minik kaya parçası ile zar zor dönebildi.

Bilim insanları bu sefer işlerin daha iyi gideceğini düşünüyor. Görev başarılı olursa asteroidlerin yapısı konusunda daha fazla şey bileceğiz ve belki de gelecekte ölümcül bir çarpışmanın önüne geçebilmek için gerekli önlemleri alabilecek kadar bilgiyle donatılacağız.

Zaman Çizelgesi

8 Eylül 2016: OSIRIS-REx Florida’daki Cape Canaveral üssünden bir Atlas V roketi ile fırlatıldı ve Bennu’ya iki yıl sürecek olan yolculuğa başladı.

23 Eylül 2017: OSIRIS-REx güneşin etrafında bir tur attıktan sonra Dünya‘ya döndü, Dünya‘nın çekim alanının gücü ile Bennu’ya doğru yönlendi.

Ağustos 2018: Uzay aracı iki milyon mkilometre mesafeye gelince hızını asteroid ile aynı hıza getirdi ve Bennu’ya yaklaşmaya başladı.

Ekim-Kasım 2018: OSIRIS-REx bir yıl boyunca asteroidi inceleyecek ve örnek toplamak için kullanabileceği en uygun yeri bulacak.

Mart 2021: OSIRIS-REx Bennu’ya yaklaşarak robot kolunu uzatacak ve örnek alma işlemini başlatacak.

Ekim 2021: Örneği alıp kargo kompartımanına koyduktan sonra dünyaya geri dönüş yolculuğuna başlayacak.Yolu çok ama çok uzun.

Eylül 2023: OSIRIS-REx Dünya‘ya geri dönüşten dört saat önce dönüş kapsülünü fırlatacak.Kendisi güneşin etrafında bir yörüngeye oturacak.

24 Eylül 2023: Kapsül dünya atmosferine girecek. 3.000 metrede paraşütünü açacak ve Utah çölüne yumuşak iniş yapacak.

Görevin Amacı

OSIRIS-REx görevinin amacı Dünya‘ya incelenebilecek büyüklükte bir asteroid parçası getirmek. Bu sayade Bennu gşbş asteroidlerin neden yapıldığını, nereden geldiğini ve Güneş Sistemi‘nin geçmişinde ne tür bir rol oynadığını öğrenmek mümkün olacak. Dünya‘ya suyu ve hayatı Bennu gibi asteroidlerin getirmiş olma olasılığı düşünülüyor.

Bennu’nun dünyaya çarpma olasılığı var,ancak bu olasılık 2500 de 1 olarak hesaplanmış ve 22. Yüzyılın sonlarına denk geliyor. Bilim insanları aynı zamanda  Güneş‘in  asteroidler üzerindeki etkisini de (Yarkovsky Etkisi)incelemek istiyorlar.Bu etki asteroidleri Güneş‘e  yaklaştırıyor  ve dünyamızın yörüngesi ile kesişme ve çarpışma ihtimallerini yükseltiyor.

Kaynak: How It Works

 

Yorum yapın