Otomobilde Aerodinamik

1980’lerden bir araba düşünün desek muhtemelen aklınıza tekerlekli kutu gibi bir şey gelecektir. Günümüzün otomobilleri çok daha zarif hatlara sahip. Bunu da büyük oranda, aerodinamik faktörleri tasarımlarına dahil eden üreticilere borçluyuz. Bir araba havanın içinde hareket ederken hava moleküllerini iter, bu da sürtünme dediğimiz direnç kuvvetini yaratır.

Araç ne kadar hızlıysa sürtünme o kadar artar ve hızı korumak için otomobilin motoru daha çok çalışmak zorunda kalır. Bu da yakıt tüketimini artırarak verimliliği azaltır ve maliyeti yükseltir. Otomobiller hızlandıkça sürtünmenin en aza indirgenmesi önem kazanıyor ve aerodinamik burada devreye giriyor. Daha akıcı bir biçim, akan havanın sürtünmesini azalttığı için, günümüz otomobillerinin ayrılmaz bir bileşeni. Özellikle de performans odaklı modellerde.

Otomobilde Aerodinamik Onemi

Modern araçların altı pürüzsüz, böylece hava aşağıdan çabucak hızlanıyor ve aracı yere bastırıyor. Buna Bernoulli ilkesi deniyor.

Bir arabanın aerodinamik açıdan iyi olması, önden bakıldığında daha dar ve köşeli bir görünüme sahip olması demek çünkü bu, havayla temas eden yüzey alanını azaltıyor. Aerodinamik arabalar yere daha yakın ve daha az çıkıntıya sahip. Arabanın arkasıysa, arkadaki hava akımını azaltmak için giderek incelen bir yapıda. Bir binek arabasında başarılı aerodinamiğin aslında üç faydası var.

Otomobilin etrafındaki hava akışını iyileştirmek sürtünmeyi azaltıp yakıt tüketimini düşürmekle kalmıyor, atmosferi daha hızlı yarıp geçmesini, yani hızlanmasını da sağlıyor. Hava akışı, otomobilin motoru ve frenleri gibi önemli kısımların soğutulmasında ve böylece yoğun kullanımda bile performansın korunmasında rol oynuyor.

Otomobilde Aerodinamik Nedir

Uçlardaki Aerodinamik

Tıpkı binek arabalarında olduğu gibi, yarış arabaları için de aerodinamik önemli. Fakat sebebi farklı. Binek arabası aerodinamikten sürtünmeyi azaltmak için faydalanırken, yarış arabasının aerodinamiğe olan ihtiyacı, hareket sırasında arabayı yere yapıştıran bastırma kuvvetinden kaynaklanıyor. Bu, aracın yol tutuşunu artırarak virajlarda daha hızlı dönmesini sağlıyor ve böylece o çok önemli tur zamanları kısalıyor.

Yarış arabaları, binek arabalarıyla aynı güvenlik düzenlemelerine tabi değil, o yüzden aerodinamik yapıları çok daha abartılı. İnce ve yere yapışık, pürüzsüz gövdenin iki ucunda geniş arka kanatlar ve derin ön spoilerlar yer alıyor. Bu çarpıcı tasarım kesinlikle arzulanan etkiyi yaratıyor. Örneğin bir Formula 1 otomobiline etkiyen bastırma kuvveti o kadar yüksek ki, kuramsal olarak aracı ters çevirseniz tavana yapışık olarak gidebilir!

Kaynak: How It Works

Yorum yapın