Patagotitan

Patagotitan mayorum, bitkiyle beslenen, uzun boyunlu, 11 Afrika filinden daha ağır, yeri titreten bir devdi ve bugüne dek Dünya topraklarında yürümüş en büyük hayvanlardan biriydi.

Arjantin’in Patagonya bölgesindeki La Flecha çiftliğinde çalışan bir işçi, bu kocaman titanozorun 200 fosilinden biriyle karşılaşınca keşif süreci başlamış oldu. Ağırsıklet bir titanozor (titanosaur) olan Patagotitan yaklaşık 69 ton geliyordu. En büyüğü 9 ton olan Tyrannosaurus Rex, onun yanında ufacık kalıyordu. Kafadan kuyruğa uzunluğu yaklaşık 37 metreydi.

Patagotitan Dinozor
Patagotitan’ın kalbi tek bir atışta vücuduna 90 litre kan pompalıyordu.

Patagotitan’ın vücut kütlesini hesaplamak için iki yöntem kullanıldı. İlk yöntemde kullanılan denklemde, vücudu destekleyen ana uzuvlar olan femur ve humerusun dayanabileceği ağırlıkları tahmin etmek için bu kemiklerin çevre uzunlukları gerekiyordu.

Alternatif bir yöntemse her fosil üzerinde 3B tarama yapıp Patagotitan’ın tam bir canlandırımını oluşturduktan sonra yumuşak doku hacmini tahmin etmekti. Araştırmacılar bu fosillerin henüz erişkinliğe ulaşmamış bir örneğe ait olabileceğini düşünüyor. Yani keşfedilmeyi bekleyen daha büyük dinozorlar da olabilir.

Patagotitan 1Fosil örnekleri bize bir Patagotitan’ın boyutunu ve kütlesini göstermekle kalmıyor, davranışlarına ve hareketlerine dair bilgiler de veriyor. Dinozorların dişlerini inceleyerek beslenme tarzlarını anlayabiliriz. Öğütücü azı dişleriyle dolu bir ağız, vejetaryen bir beslenme tarzına işaret eder. Patagotitan ve diğer sauropodlar otçuldur.

Patagotitan araştırmalarında arkeoloji ekibi bir taşkın yatağındaki aynı yerde üç farklı seviyede örnekler buldu. Yani dinozorun kalıntıları, zaman içinde sel sularının getirdiği tortuyla kaplanmıştı ve bu yerde bu olay en az üç kez yaşanmıştı. Demek ki tarih öncesi devler bu yeri farklı zamanlarda en az üç kez ziyaret etmişti.

Patagotitan Mayorum 1Bazı Patagotitan fosil örneklerinde, fillerde gördüğümüze benzer şekilde, canlı Patagotitan’ların ölülerin üzerine bastığını gösteren izler var. Kuraklık dönemlerinde bu hayvanların kendilerini çevreleyen çamurda sıkışıp susuzluktan ölmüş olabilecekleri düşünülüyor.

Türleri “yaşam ağacı”nda doğru yere yerleştirmek zaman alır. Patagotitan mayorum’unki dört yıl sürdü. Önceden titanozor olarak genellenen bu türün yeni adı, keşfedildiği yerden (Patagonya) ve Yunancada “büyük” anlamına gelen “titan” kelimesinden oluşuyor. “Mayorum” adıysa uzun kazı çalışmaları boyunca araştırmacıları misafir eden Mayo ailesinin şerefine verilmiş.

Kaynak: Dinozorlar

Yorum yapın