Peygamber develerinin derinlik algısı, avlanırken avlarının konumunu hassas biçimde belirleyebilmelerini sağlıyor. Yapılan araştırmalarda, peygamber develerinin beyninde derinlik algısı ile ilgili hesaplama yaparak bunu başarmalarını sağlayan sinir hücreleri (nöron) tespit edildi.
TAOpro olarak adlandırılan sinir hücresi, dışarıdan gelen görsel bilgiyi alan yelpaze biçimli ve girift yapılı üç demet taşıyor. TAOpro, diğer üç tip sinir hücresi ile birlikte, bir nesnenin iki gözde oluşan görüntüleri birbirinden farklı olduğu zaman etkinleşiyor. Bu uyuşmazlık ise derinlik algısı için ihtiyaç duyulan bir şey.
Peygamber develeri videoları izlerken kafalarına yerleştirilmiş elektrotlar yardımıyla beyinlerinin optik lobundaki sinir hücrelerinin davranışları ayrı ayrı takip edildi.
Araştırmacılar iki gözden elde edilen görüntüyü birleştirerek tam bir üç boyutlu görüntü elde edilmesine yardımcı olan dört tip nöron keşfetti.
Araştırmacılara göre, bu farklı tiplerdeki sinir hücreleriyle ve bunların görsel bilgiyi nasıl aldığı, birleştirdiği ve gönderdiği ile ilgili ayrıntılar, böceklerde görme işleminin gerçekleşmesinin, bazı bilim insanlarının şimdiye kadar düşündüğünden daha karmaşık bir süreç olduğuna işaret ediyor.
Peygamber devesinin derinlik algısını oluşturan işleyiş ilkelerinin, sadece böceklerin görme mekanizmalarıyla ilgili temel bilimsel bilgilere katkıda bulunmakla kalmayıp, belki de yapay görme sistemlerinde nesnelerin derinliğinin daha iyi algılanmasına yardımcı olarak makine görüşünü geliştirmeye çalışan araştırmacılara faydalı olabileceği düşünülüyor.
Kaynak: Bilim ve Teknik