Robotik eczane, hastaların ilaçlara ulaşma şeklini kökten değiştirme potansiyeline sahip.
Sadece İngiltere’de her gün 1,4 milyon hasta tedavi ediliyor. Yani doktorlar ve hemşireler için zaman çok değerli. Tedavi sürecini daha verimli ve daha az zaman alıcı hale getirmenin her türlü yolu, tıp uzmanlarının işlerini kolaylaştırmakla kalmıyor, daha fazla insanın hayatının kurtulmasını da sağlıyor.
Sağlık çalışanlarına yardımcı olan otomasyon çözümleri artıyor. “Otomatik robotik eczane” gibi yenilikler, sağlık hizmetlerini iyileştirmeye yönelik bir yardım eli uzatıyor. Robotik eczane konseptinde otomasyonun düzeyi değişebiliyor: Basit bir akıllı raf veya satış otomatı şeklinde çalışan konseptler de var, optimum verimlilik için ilaçları tanıyıp önceliklendiren yüksek teknoloji ürünü sınıflandırma makinelerinin kullanıldığı konseptler de. Hepsinin ortak amacıysa ilaçlara dair her şeyi ezbere bilmek.
Robotik yelpazenin daha ileri ucunda yer alan oda boyutundaki makinelerse akıllı kollarıyla ilaç raflarını kataloglayabiliyor, ilaçları depolayabiliyor ve istenen ilaçları dağıtabiliyor. Makinenin deposuna eklenecek her ilacın önce barkodu taranmak zorunda. Bazı modellerde bu kataloglama işini insan eczacılar elle yapıyor.
Bazı modellerse yürüyen banda yığın halinde bırakılan ilaç kutularını bile tanıyabiliyor. Ardından, robotik kollar ilaç kutularını toplayıp uygun raflara yerleştiriyor. Bazı makineler yaklaşık 42.000 kutu depolama kapasitesine sahip. Tek bir düğmeye dokunarak talep edilen ilaç, robotik kollarla raftan alınıp teslim ediliyor.
Robot Eczacı Teknolojisi
Robotik Kollar: Otonom robotik kollar, performansı artırmak için konumlarını sürekli ayarlayarak ilaçları yerleştiriyor ve alıyor.
Sıcaklık Kontrolü: Depolama alanlarındaki sıcaklık, ilaçlar için ideal seviyede tutuluyor.
Barkodlar: Ürünler taranıyor, kaydediliyor ve ardından depolama alanına yerleştiriliyor.
İzleme: Eczane robotu, son kullanma tarihlerini ve ilaç tercihlerini sürekli olarak takip ediyor.
Envanter: İzleme sistemleri sayesinde stok düzeyleri ve ilaçlara olan talep gerçek zamanlı olarak hesaplanıyor.
Yedek Güç: Robotik eczacılar, elektrik kesildiğinde bile makinelerin çalışmasını sağlamak için dahili bir yedek pil sistemine sahip.
Kaynak: How It Works