Rubik küpünü bilmeyen yoktur büyük ihtimalle. Peki bu bulmacanın bir mimar tarafından keşfedildiğini de biliyor muydunuz? 1974 yılında Ernő Rubik adında bir Macar profesör hem basit hem de karmaşık bir oyuncak icat etti. Ancak sonradan iyice karıştırıldığında çözülmesi o kadar zor geldi ki, mucidi bile ilk başta çözemedi!
Her biri tamamen dönebilen altı yüzden oluşan rubik küpünün yüzünü oluşturan dokuz renkli kare karıştırıldığında ortaya yüzlerce kombinasyon çıkıyor. Rubik ilk başta icadının adını “Sihirli Küp” koymuştu. Ancak pazara sunulurken adı rubik küpü olarak değiştirildi, ülkemizde de sabır küpü adı ile pazarlandı. İşte bir efsane, böyle doğdu.
Rubik küpünü bu kadar ilginç ve karmaşık yapan şey, üç boyutta da döndürülebilmesi. Oyuncu her yüzü hem saat yönünde hem de tersinde döndürebiliyor. Her dönüşte ortaya yüzlerce farklı kombinasyon çıkıyor. Karıştırdıktan sonra amaç çevire çevire eski haline, yani her yüzün aynı renkte karelerden oluştuğu hale getirmek.
Günümüzde rubik küpünün 2×2, 4×4 ve 5×5 versiyonları da bulunuyor, hatta en hızlı çözenin kazandığı sabır küpü yarışmalarının yapıldığı bir spor bile icat edilmiş durumda. Mantık ve sabrınızı test etmek istiyorsanız, bundan daha iyi bir oyuncak bulamazsınız
Rubik Küpü Nasıl Çözülüyor?
1. Bir renk seç (merkezdeki karenin rengi olmalı) ve onu üst yüz olarak işaretle.
2. Aynı renkte diğer kareleri bul ve küpün en altında ortalara gelecek şekilde yerleştir. Daha sonra kenarları 180 derece çevirerek bir artı işareti yap.
3. Merkez kare ile aynı renk olan kareleri bul ve küpü çevirerek onları dört köşeye getir.
4. Küpü baş aşağı çevir, tamamlanmış taraf aşağıda kalsın. Ortadaki yüzü yine merkezden başlayarak yukarıdaki adımları takip edip tamamla.
5. Üst yüzü tamamlarken önce üstte sol tarafta bir L oluştur, daha sonra diğer iki kareyi ayarla.
6. Üst yüzü çevirerek sağ alt köşede ayn renk kare olmasını sağla. Şimdi sağ yüzü ve alt yüzü çevirerek tüm köşelerin doğru renklere gelmesini sağla. Üst ve alt yüzleri çevirince küp tamamlanacak!
Kaynak: How It Works
Erno değil, Ernő !