WASP-79b

WASP 79b

Güzel bir tatil mekânı araştırıyorsanız, tercihlerinizin arasında WASP-79b ‘nin olmayacağı çok açık. Bu devasa ve sıcak ötegezegen, 2012 yılında Keele Ünivertesinden Dr. …

Devamını oku

Gezegen Oluşumu

||

Evrendeki Dünya benzeri gezegenler nasıl oluşuyor? Kısaca Gezegen Oluşumu Hidrojen, helyum ve diğer iyonize gazlar, uzay tozu ile karşı karşıya gelince uzay …

Devamını oku

Aktif Galaksiler

Aktif Galaksiler

Galaksi; yerçekimiyle birbirine bağlanmış yıldızlardan, tozdan ve karanlık maddeden oluşan geniş bir sistemdir. Peki ya Aktif Galaksiler Çoğu normal galaksi yıldızlar aracılığıyla …

Devamını oku

Kırmızıya Ve Maviye Kayma

Kirmiziya Ve Maviye Kayma

Kırmızıya ve maviye kayma nedir? Eğer yakınınızdan sirenlerini öttürerek bir polis arabası geçtiyse kırmızıya ve maviye kaymanın ne olduğunu anlayabilirsiniz. Aracın sireninin …

Devamını oku

Hipernova

Hipernova

Hipernova son derece enerjik süpernovalardır. Oluşumları çok benzer olsa da hipernova ile süpernovayı karıştırmamak gerekiyor. Süpernovada yıldızın dış kısmındaki maddeler atılıyor ama …

Devamını oku

Betelgeuse (Alpha Orionis)

Betelgeuse

Betelgeuse (Alpha Orionis), diğer adıyla Alpha Orionis, 8,5 milyon yıllık olaylı bir geçmişe sahip ve astronomlar ömrünün bir milyon yıldan az kaldığını …

Devamını oku

Evrenin Genişlemesi

Evrenin Genislemesi

Amerikalı gökbilimci Edwin Hubble, 1929’da gerçekten çığır açan bir keşfe imza attı: Evren genişliyordu. Uzak galaksilerin ışığını gözlemleyen Hubble, bunların dalga boylarının …

Devamını oku

Galaksilerin Kütlesi

Galaksilerin Kutlesi

Evrendeki galaksilerin kütlesi nasıl ölçülür? Samanyolu’nun kütlesi ne kadardır? Bir galaksinin ağırlığını ölçme fikri kulağa tuhaf geliyor. Sonuçta elimizde devasa bir terazi …

Devamını oku