Suyun kimyası Snowboard hızını nasıl etkiliyor?
Snowboard’cular “half-pipe” denilen parkurlarda hızlanmak için yer çekiminden yararlanır. Havada kaldıkları süreyi arttırmak için bacaklarıyla “pompalama” hareketi yaparlar. Parkurun dibinde dizlerini bükerek ekstra enerji depolarlar. Yukarı doğru çıkarken kendilerini serbest bırakarak depolanan enerjiyi sıçramanın kinetik enerjisine pompalarlar. Bu etki salıncakta sallanmaya benzer ama işin içinde fizikten fazlası var. Snowboard’cular havada sergiledikleri hünerler için ihtiyaç duydukları hıza ulaşmak için kimyadan da yardım alıyorlar.
Board parkurdan geçerken kinetik enerjinin bir kısmı ısıya dönüşerek kar tabakasını eritir. Eriyen kar, kayganlaştırıcı görevi gören bir su tabakası oluşturur. Board artık kara temas etmediği için sürtünme büyük ölçüde azalır. Bu hızlı bir başlangıç için mükemmel olsa da etkisi bütün gün sürmez.
Parkura güneş vurdukça veya daha fazla insan parkuru kullandıkça erimiş su miktarı artmaya başlar. Sonra kohezyon devreye girer. Yapışkan hale gelen kar board’a yapışarak her şeyi yavaşlatır. Yüzey gece yeniden donunca buzlanıp sertleşir. Böylece daha kaygan hale gelir ama board karı kazıyamayacağı için dönüş yapmak zorlaşır. Snowboard’cular, ayaklarının altındaki karın durumuna bağlı olarak ekipman ve taktik değiştirmek zorunda kalır.
Kaynak: How It Works
Sürtünme ile ilgili çok mantıklı bir yaklaşım. Teknik eleman dusunebilmeli diyoruz