Bilim insanları, buz gibi bir rüzgar esince derinizin neden gerildiğini ve dişlerinizin takırdadığını şöyle açıklıyor: Beyniniz derinizin sıcaklığını izliyor ve titremenin ne zaman başlayacağına karar veriyor. Titreme, vücudun kendini düzenlemek için gerçekleştirdiği otomatik ve bilinçaltı işlevlerden birisi. “Homeostatik işlevler” denilen bu işlevler arasında solunum hızının, kan basıncının, kalp atış hızının ayarlanması ve ağırlığın düzenlenmesi de var.
Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Kazuhiro Nakamura, “Titreme aslında iskelet kaslarında ısı üretilmesidir ve oldukça fazla enerji gerektirir. O yüzden genellikle vücudun iç sıcaklığını korumak için kullandığı son stratejidir.” diyor. Nakamura ve meslektaşları sıçanlar üzerinde bir araştırma yürüttü. Sıçanların derisindeki özel hücrelerden başlayan titremenin duyu yolunu izleyerek beyindeki lateral parabrakial çekirdek denilen kısma ulaştılar. Bu kısım beyindeki preoptik alan denilen başka bir kısma bilgi aktarıyor, preoptik alan ise vücudun ne zaman titremeye başlayacağına karar veriyor.
Sıçanlar üzerinde yapılan araştırma sonuçlarının insanlarda da geçerli olduğu düşünülüyor çünkü insanlarla farelerin ısıyı algılama ve düzenleme yöntemleri birçok paralellik gösteriyor. Araştırma aynı zamanda bilinçli ve bilinçsiz soğuğu algılama mekanizmaları arasında bir bağlantı buldu.
Nakamura, “Bu çalışmanın dikkat çekici bir yönü, titremenin duyu yolu ile bilinçli soğuk algılamanın duyu yolunun paralel olduğunu ama aynı olmadığını göstermesi.” diyor. “Başka bir deyişle, vücudunuz iki ayrı ama birbiriyle ilişkili duyusal sistemi kullanarak aynı anda hem bilinçli hem de bilinçsiz olarak soğuğu algılıyor.” Nakamura’ya göre araştırmacıların beyinde buldukları duyusal sistem, deriye kan akışının kısıtlanması gibi soğuğu yöneten diğer mekanizmaları da işletiyor olabilir.
Kaynak: Popular Science
İlginizi Çekebilir