Güneş‘i ve iç katmanlarını yüksek çözünürlük kalitesinde izlemeye hazırız! Tabii bunun için daha önce hiç denenmiş bir şey yapıp ona çok ama çok yaklaşmamız gerekecek.
Avrupa Uzay Ajansı’nın NASA ile ortaklaşa yürüttüğü Solar Orbiter insansız uzay aracı projesi Güneş‘in 42 milyon km yakınında faaliyet gösterecek bir araştırma uydusu. Bize hayat veren yıldızımıza, gezegenimizin ona olan uzaklığının beşte biri ölçeğinde yaklaşmak, Güneş‘ten yayılıp bize ulaşan radyasyonun 13 katına maruz kalmak demek. Ayrıca güneş patlamalarının ne zaman yaşanacağını da bilinmediği için her an büyük bir patlamanın etkisi altında kalabilir.
Solar Orbiter’in odaklanacağı öncelikli konu Güneş‘in manyetik balonu. Tüm Güneş Sistemi‘ne yayılan heliosfer adlı bu manyetik koruma kalkanı nasıl oluştu? Ve yıldızımız bu kalkanı nasıl yönetiyor? Bu soruların yanıtlarına ulaşmak için önce aşağıdaki soruları biliyor olmamız gerek:
• Güneş‘in manyetik alanı hangi sebeple oluştu?
• Güneş rüzgarlarının davranışlarını belirleyen şey nedir?
• Güneş Sistemi‘ndeki gezegenlerin yıldızımızla ilişkisi heliosferdeki değişimleri nasıl etkiliyor?
• Güneş patlamalarının ortaya çıkardığı, heliosfer boyunca yayılan yüklü parçacık radyasyonu nasıl oluşuyor?
Güneş‘in kutup bölgelerini,180 km genişliğindeki bir bölgenin tüm detaylarını gösterebilecek kadar yüksek çözünürlüklü imajlar yaratarak izleyecek olan uydu, Dünya‘dan tespit edilmesi zor olan bu bölgelerin ilk kez yakından görülebilmesini sağlayacak.
Kaynak: Popular Science