Yeniden kullanılabilen uzay ulaşım sistemlerinin birbiri ardına denendiği bu günlerde Avrupa’da atmosfer dışına gönderilip geri gelebilen uzay araçları üzerinde çalışılıyor. Uzay istasyonlarına kargo taşımak, gezegenlere keşif uçuşları yapmak, halihazırda yürütülen uzay görevlerinden buraya numune getirmek, mürettebatın ulaşımı gibi görevleri gerçekleştirmek için tek kullanımlık roketleri kullanmaya devam etmek, masrafların yükselmesi anlamına geliyor.
ESA yörüngeye çıkmak ve orada bu karmaşık sistemleri yönetmek konusunda artık uzmanlaşmış olsa da döngüyü tamamlayıp oradan geri dönmeyi de başarması gerek. Sonuçta yeniden kullanılabilen uzay araçlarının yere sorunsuz inebiliyor olmalarını sağlamak, yeni nesil uzay görevlerinin öncelikli hedefleri arasında.
2015 yılında, yeniden kullanılabilen uçuş sistemleri için deneysel bir geçiş aracı olarak tasarlanan IXV’yi Fransız Guyanası’ndaki Kourou Uzay Üssü’nden başarıyla fırlatan ve bu insansız uzay mekiğini 100 dakikalık bir uçuşun ardından yere sorunsuz bir şekilde indirmeyi başaran Avrupa şimdi 2020 yılında test edeceği Space Rider adlı uzay uçağı projesi üzerinde çalışıyor.
IXV ile gerçekleştirilen uçuştan elde edilen veriler, bu tür hipersonik uçuşlarda kullanılacak kritik öneme sahip teknolojilerin geliştirilmesini sağladı. Ve ortaya Space Rider çıktı. Önümüzdeki yıl aracın tasarım aşamasının tamamlanması, 2020 yılında ilk testlerine başlanması hedefleniyor.
Kaynak: Popular Science
İlginizi Çekebilir: Avrupa Uzay Ajansı’nın 10 Uzay Görevi