Spinosaurus

Dünya’ya arşınlamış en büyük etçil dinozor olan Spinosaurus’un körüklü bir otobüs kadar uzun (16 metre) ve bir Asya fili sürüsü kadar ağır (20 ton) olduğu sanılıyor. Alman paleontolog Ernst Stromer tarafından tanımlanan bu cins ilk olarak 1910’larda Mısır’da keşfedilen kalıntılardan biliniyor.

Bu kalıntılar 2. Dünya Savaşı esnasında yok edildi, ancak kafatasına ait ekstra parçalar son yıllarda gün yüzüne çıktı. Tanımlanan fosillerin bir veya iki türe ait olduğu konusu açık değildir. Fas’ta toparlanan S. Marocannus potansiyel bir tür olmasına rağmen cinsin en iyi bilinen türü Mısır’daki S. Aegyptiacus’tur.

Spinosaurus Nedir

Omurları T-Rex‘in omurlarından % 20 daha büyüktü. Üstüne üstlük, sırtından çıkan iki metrelik kemiklerle desteklenen kocaman bir yelken derisi vardı. Heybetli fiziğine rağmen son bulgular Spinosaurus’un karadan çok suda avlandığını, balık ağırlıklı beslenmesini yalnızca kara hayvanlarının leşleriyle takviye ettiğini öne sürüyor.

Timsah çenesine benzeyen çenesinde yuvarlak kenarlı, konik, sivri uçlu dişleri vardı. Bu dişler, eti kemikten ayırmaktan çok Onchopristis (8 metrelik tarih öncesi testerebalığı) gibi kaygan avları yakalamaya uyum sağlamıştı. Burnundaki özel yapılar sayesinde suda hareket eden canlıların oluşturduğu basınç dalgalarını algılayabiliyordu.

Spinosaurus Dinozor

Tarihteki en büyük etçil dinozor Spinosaurus’un bir zamanlar karada avlanan bir saldırgan olduğu düşünülüyordu. Son bulgularsa Geç Kretase döneminde, 95-70 milyon yıl önce Kuzey Afrika’daki su canlılarını avladığını gösteriyor.

Bununla birlikte Spinosaurus hızlıydı, güçlüydü ve pençeleri vardı. Yani aynı ortamı paylaştığı Carcharodontosaurus gibi büyük yırtıcılara büyük ihtimalle karşı koyabiliyordu. Sanılanın aksine, T-Rex‘le hiçbir zaman karşı karşıya gelmedi.

Kaynak: Dinozorlar

Yorum yapın