Sturmpanzerwagen A7V Tankı

Almanya’nın ilk operasyonel tankı olan Sturmpanzerwagen A7V  ilk defa 1918’in umutsuz Bahar Taarruzu’nda cephede kullanıldı.

İngiliz tanklarının 1. Dünya Savaşı’nda ilk defa 1916’da Somme’de ortaya çıkışı Alman silahlı kuvvetleri için büyük bir şok olmuştu. Tanklar savaştan önce (hatta 1911’de) geliştirilmeye başlandıysa da diğer öncelikler zırhlı muharebe araçlarının arka plana atılmasına neden olmuş, bu da büyük hayal kırıklığına yol açmıştı.

1. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın elindeki tek operasyonel tank, 1916 sonbaharında Savaş Bakanlığı’na bağlı Allgemeines Kriegsdepartement Abteilung 7 Verkehrswesen’in yani Genel Savaş Şubesi 7. Nakliye Bölümü’nün kurulmasıyla alelacele başlayan bir geliştirme programının sonucuydu. Yeni kurulan bu departman isminin bir kısmını, ürettiği ilk tank olan 33 tonluk Sturmpanzerwagen A7V’ye (Zırhlı Taarruz Aracı A7V) vermişti.

Sturmpanzerwagen A7V

Tank hem İngiliz ve Fransız tanklarını hem de piyadelerin ilerleyişini engelleyen piyade tahkimatları ve makineli tüfek yuvaları gibi yumuşak hedefleri kolayca yarıp geçebilecek yekpare gövdeli, ağır silahlı, zırhlı bir canavar olarak tasarlanmıştı. Aynı zamanda taarruz ve yarma harekatları sırasında hız ve manevra öncelikli bir çift de hafif tank siparişi verilmişti.

Üç adet prototip tank inşa edildiyse de bunlar çeşitli sebeplerden ötürü ilk değerlendirmeyi geçemediler. Devasa 120 tonluk Grosskampfwagen ya da K-Wagen savaş sonunda terk edildi. Yedi ve sekiz tonluk LK I ve LK II tanklarıysa 1918 başında tasarlandı ve Alman ordusu 580 adet LK II siparişi verdiyse de bunların hiçbiri tamamlanamadı. Kasım 1916’da Somme’da İngiliz zırhlı araçlarıyla yaşanan ve hüsran yaratan karşılaşmadan sonra, az sayıda A7V üretmek için bir girişimde bulunuldu.

Sturmpanzerwagen A7V Teknolojisi

Sturmpanzerwagen A7V Teknolojisi

Silah: A7V’nin ön kısmına 57 milimetrelik Maxim- Nordenfelt topu monte edilmişti ve bu silah dakikada 25 atış yapabiliyordu. Ayrıca tanka 360 derece ateş imkanı tanımak üzere altı adet daha 7,92 mm’lik Maxim makineli tüfek takılabiliyordu.

Zırh: Aracın üst zırh levhaları inceydi (yalnızca 6 mm) ancak gövdenin geri kalanı çok iyi sağlamlaştırılmıştı ve zor koşullara dayanıklıydı. Tankın ön zırhı 30 mm kalınlıktaydı.

Motor: Daimler marka bir çift benzinli motor, tanka toplamda 200 beygir güç ve saatte 12,9 km azami hız sağlıyordu ki bu, rakibi İngiliz Mark V’inkinden çok daha yüksekti .

Kaynak: How It Works

Alman Ordusu 100 adet A7V sipariş etmişti ama savaş sonuna kadar bunların ancak 20’si tamamlanabildi.

Yorum yapın