Dünyanın en bol sıvısı olan su hiç olmasaydı, yaşam mümkün olur muydu?
Bildiğimiz gibi, hayatta kalmak için tüm hayatımız boyunca suya ihtiyacımız var. Organizmalar büyümek ve çoğalmak için çevrelerinden maddeler almaya ihtiyaç duyarlar. Bunları yapmak için, büyük karmaşık kimyasalların tepkimeye girebilmesi ve birbirine yeterince yaklaşması gerekir. Bu da moleküllerin içinde çözünebilmesi için bir maddenin ihtiyacını doğurur.
Yeryüzünde bunun cevabı, sudur. Ondan çok var, birçok farklı kimyasalı çözebilir ve geniş bir ısı aralığında sıvı halde kalabilir. Onu alırsanız her şey ölür. Bazı kurnaz organizmalar, aylar, yıllar hatta on yıllar boyunca susuz kalıp metabolizmalarını yavaşlatıyor fakat su geri gelmezse, sonunda dehidrasyona karşı koyamayıp ölüyor.
Diğer taraftan suya bu derece ihtiyacımız olması başka alternatiflerin olmadığını da göstermiyor. Her ne kadar alışık olduğumuzdan farklı bir hayat olsa da, bazı başka sıvılar da yaşamı destekleme potansiyeline sahip.
Başlıca adaylardan biri amonyak. Ondan çok var ve organik molekülleri çözme konusunda başarılı. Sudan daha düşük bir ısı seviyesinde buharlaşıyor fakat basınç yeterince yüksek ise, daha stabil hale geliyor.
Bir başka seçenek hidrojen florid. Geniş bir ısı aralığında sıvı olarak kalıyor ve sıcaklığı artmadan önemli ölçüde enerji emebiliyor. Bu noktada henüz hayatın diğer sıvılarda da ortaya çıkıp evrimleşebilme olasılığı konusunda bilimsel bir şey söylemek mümkün değil, fakat kesinlikle bir şans var gibi görünüyor.
Kaynak: How It Works