Sualtı Astronot Eğitimi

Nötr Yüzdürme Laboratuvarı’nda sualtı astronot eğitimi nasıl yapılır?  Uluslararası Uzay İstasyonu‘ndaki bir göreve hazırlanan astronotlar, uzayda yerine getirecekleri görevlerin alıştırmasını yapmak zorunda. Eğitimi mümkün olduğunca gerçekçi kılmak için gezegenimizin atmosferi dışında karşılaşacakları mikro yerçekiminin Dünya‘da taklit edilmesi gerekiyor.

Kulağa “yapılamaz” gibi gelsede NASA, uzayın eşsiz ortamını gezegenimizde taklit etmenin zekice bir yolunu buldu: Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun büyük ölçekli maketini devasa bir yüzme havuzuna yerleştirdi. Amerikan uzay ajansı (NASA) bu 12 metre derinliğindeki havuza Nötr Yüzdürme Laboratuvarı (NBL) adını verdi. Astronotlar 1996’dan beri burada eğitim alıyorlar. Astronotlar her gün altı ila sekiz saatlik su altı seanslarına giriyorlar. Bu süre, uzaydaki “araç dışı etkinlik” süresine eş değer.

Sualti Astronot Egitimi

Dalgıç bir kameraman, olan biten her şeyi kaydetmek üzere eğitim boyunca astronotu takip ediyor. Güvenlik dalgıçları da sürekli olarak hazırda bulunuyor ve astronotlar hava, güç ve iletişim için çeşitli destek sistemleriyle donatılıyor. Suyun altındaki astronotun soluduğu azotlu havanın oksijen oranı %46, yani her gün soluduğumuz hava gibi %21 değil. Bu artırılmış oksijen konsantrasyonu, vurgun (dekompresyon hastalığı) riskini azaltıyor. Uzun ipler de astronotlar bir işin alıştırmasını yaparken kendilerini tırabzanlara sabitlemelerini sağlıyor. Suyun altında yaptıkları her şey Uluslararası Uzay İstasyonu‘ndayken yapacaklarının bir simülasyonu.

Nötr Yüzdürme Laboratuvarı’nda eğitim için suya girmeden önce astronotun görev için giyinmesi gerekiyor. Uzay giysisinin provaları sırasında astronot adaylarının vücutlarının 36, ellerinin 46 ayrı ölçüsü alınıyor. Giysi içindeki bol miktarda dolgu malzemesi giysinin kaymasını önlüyor. Ortaya çıkan sonuç öyle ağır ki (neredeyse iki insan ağırlığında) kıyafetini giyip hazır hale gelmesi için birkaç teknisyen gerekiyor.

Havuz Boyutundaki Uzay Ortamında Sualtı Astronot Eğitimi

Nötr Yüzdürme Laboratuvarı’nda astronotlar uzayda çalışmanın nasıl bir şey olacağını deneyimliyorlar.

Büyük Hacimli: Havuzda devasa miktarda su var: 28 milyon litre, yani on olimpik yüzme havuzuyla ayni.

Batık Uzay İstasyonu: Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun modüllerinin bir taklidi suyun 12 metre derinliğinde duruyor.

Güvenlik: Şimdiye kadar yapılan 115.000 saatlik dalışta astronotlar hiç kaza geçirmedi. Astronotlara güvenlik dalgıçları ve kameramanlar eşlik ediyor.

Doğal Batmazlık: Su “doğal batmazlık” sağlıyor. Böylece sıfır yerçekiminin etkisi simüle edilerek eğitim alan astronotlar suda yükselmiyor veya batmıyor

Gizli Derinlikler: Nötr Yüzdürme Laboratuvarı 61,6 metre uzunlukta ve 31 metre genişlikte ama yine de tüm UUİ’yi içine alamıyor.

Yaşam Desteği: Astronotlar havuzun hava, güç ve iletişim sağlayan yaşam desteğine 26 metre uzunluğundaki iplerle bağlı.

Suyun Altında Nefes Almak: Vurgunu (dekompresyon hastalığını) önlemek için havuzdaki astronotlar % 46’sı saf oksijen olan nitroks (azot- oksijen karışımı) soluyor.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın