Sülüklerin Faydaları

Sülükler suda yaşayan ve omurgasız canlılardır. Tıbben enfeksiyonlara karşı steril ortamlarda bulundurulmalıdır. Görünüşleri kıvamlı ve çirkin olmasına rağmen belirli durumlarda hastalıklarla mücadele edebilme yeteneğine sahiptir. Sülüklerin Faydaları nelerdir?

Sülüklerin birçok türü bulunmaktadır. Ama sadece, 15 tanesi hastalıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Tedavi tekniği hasarlı bölgedeki kanı emmesi üzerine kuruludur. Analjezik bir madde ürettikleri için de bu süreç ağrısız geçmektedir. Sülükler kendi tükürüklerindeki enzimler sayesinde bir dizi hastalığı olumlu yönde etkilemektedir.

Sülükler insan uygarlığının başından beri tıpta kullanılmaktadır. Sinir sistemi anormallikleri, diş problemleri, cilt hastalıkları ve enfeksiyonlar da dâhil olmak üzere birçok hastalıkların tedavisinde sülük tedavisine başvurulmaktadır. Günümüzde ise, çoğunlukla plastik cerrahi ve diğer mikro cerrahi operasyonlar için kullanılmaktadır. Sülükler kan pıhtılaşmasını önlemek için peptid ve protein salgılamaktadır. Böylece, kanın akışkanlığını destekleyerek iyileşmeye yardımcı olmaktadır.

Diyabet komplikasyonlarını tedavi eder: Diyabetin ilerlemesi damarlardaki kanın akışının etki edebilmekte ve bu da el ve ayak parmaklarındaki kan akışını kısıtlayabilmektedir. Kan akımının büyük ölçüde kısıtlanması dokuların önlemesine neden olabilir. Diyabetli kişilerde amputasyon yaşanması bununla ilişkilidir. Diyabet komplikasyonları nedeniyle uzuv kaybetme dünyada çapınca milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Bu süreci durdurmak için en etkili yol ise kan pıhtılaşması riski olmadan etkilenen dokulara kan dolaşımını artırmaktır. Araştırmacılar ise, sülük tedavisinin bunda büyük yardımı olabileceğini vurgulamaktadır.

Kardiyovasküler hastalıklara iyi gelir: Kardiyovasküler hastalıklar, özellikle atardamar, normal damar ve kalp ile ilgili kardiyovasküler sistemin çalışmasına etkisi olan bozuklukların bir grubunu ifade etmektedir. Sülük tedavisi ise genellikle vücuttaki kan dolaşımını artırmak ve geliştirmek için uygulanır. Sülüklerin tükürüğü, bağ dokusundaki hiperaljezi veya geliştirilmiş ağrı duyarlılığını kan dolaşımı ile geliştirebilmektedir. Bu tükürük doğal bir kan sulandırıcı olarak çalışmakta ve kan pıhtılaşması sonucu oluşan hastalıkları tedavi edebilmektedir.

Küçük kanamaları durdurur: Cerrahi operasyon sonucunda bazı yan etkiler yaşanabilmektedir. Bazı durumlarda insanlar küçük kan damarlarında meydana gelen kanamalarla karşılaşabilmektedir. Sülük tedavisi ameliyat sonrası sağlıklı dokuları korumasa da yardımcı olabilmektedir. Cerrahi çalışma sonucu çıkan kanı sülükler emmektedir. Tükürüğü ise kan inceltici olarak çalışarak kan akışını destekleyip ödem oluşumunu azaltmaktadır.

Kanserle mücadele eder: Bilim adamları sayısız proteaz inhibitörleri, antikoagülan ve sülük tükürüğünde bulunan diğer elementlerin karışımların kanser ilaçları olarak görülebileceğine inanmaktadır. Bir çalışmaya göre, tükürüğünde prostat kanseri, akciğer kanseri, melanom ve meme kanserinin ortaya çıkmasını önleyebilen bir bileşik olan ghilanten maddesini içerdiği bulunmuştur. Tıbbi amaçlar için kullanılan sülük tükürüğü bezleri de hirudin olarak bilinen bir peptid ile birlikte gelir. Peptid anti kanser özelliklere sahip olmasıyla bilinmektedir. Avrupa patentli bir araştırma, sentetik olarak yapılmış hirudin enjeksiyonun lösemi, lenfoma, sarkoma, akciğer kanseri, kolorektal kanser ve idrar kesesi kanseri gibi farklı tümör hücrelerinin ortaya çıkışını bloke etme yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir.

Enfeksiyonlarla mücadele eder: Sülüklerin faydaları arasında en önemli tedavi yöntemlerinden birisi budur. Her yıl daha da artan bulaşıcı hastalıklar antibiyotiklerin satışını artırmaktadır. Bu ilaçlar etkili olsa da, belli dezavantajları ile birlikte gelmektedir. Bu durumda, sülük tedavisi devreye girebilmektedir. Sülükler bakteri türlerinin neden olduğu enfeksiyonları önleyebilmektedir. Bu antibakteriyel etkileri sayesinde insanların enfeksiyonlardan kurtulduğuna dair araştırmalar da bulunmaktadır. 13 yıl önce yapılan bir çalışmaya göre, sülük tedavisi tehlike altındaki hücreleri enfeksiyonlardan koruyabilecek antimikrobiyal ve nöro-sinyalizasyon peptidler içermektedir.

Osteoartrit ağrılarını hafifletir: Dizlerde osteoartrit yaşayan bireylerin sülük tedavisi sonrası daha iyi hissettiği doğrulanmıştır. Yapılan bir araştırmaya göre, bilim adamları osteoartrit ile ilgili sertlik ve her türlü ağrıyı hafifletmek için sülük tedavisinin işe yaradığını söylemektedir. Tedavi sonunda, hassasiyet, sertlik ve ağrı gibi belirtilerin azaldığına dair sonuçlara varılmıştır. Sonuç olarak sülük tedavisinin dizlerde görünen osteoartrit belirtileri için etkili bir tedavi yöntemi olarak hizmet edebileceğine ikna olunmuştur.

Saç dökülmelerine iyi gelir: Sülük tedavisi saçların döküldüğü bölgelere uygulandığında zamanla artan kan dolaşımı nedeniyle saçların büyümesini teşvik ettiği gözlemlenmiştir. Kan dolaşımının artışı saç köklerini daha güçlü hale getirmektedir. Mantar enfeksiyonları ya da kepeğin neden olduğu alopesi olan kişilerde antibakteriyel olarak çalışan sülük enfeksiyonların tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır.

Kulak ve işitme problemlerine iyi gelir: Kulak ve işitme sorunu genellikle bir enfeksiyon ya da damar sorun nedeniyle oluşur. İşte bu durumda, sülük tedavisi faydalı olabilmektedir. İlk olarak, sülükler duyarsız alana bir anestezik enzim sağlamaktadır ve sonrasında kan pıhtılaşmasını önlemektedir. Kan damarlarındaki dolaşımın iyileştirilmesi oldukça faydalıdır. Antibakteriyel enzimler ise kulak sorununa neden olan bakterileri öldürmek için çalışmaktadır. Bu antibakteriyel ajanlar bağışıklık sistemini güçlendirerek daha fazla enfeksiyon yaşanmasını da engellemektedir.

Endometriozis tedavisine destek olur: Sülük tedavisinin endometriozis yaşayan kadınlar için yararlı olabileceği tespit edilmiştir. Sülüklerin tükürüğü kan pıhtılarına neden olan kanın pıhtılaşmasını önlemek için etkili olan enzimler açısından zengindir. Bu enzimler rahim içindeki kanın normal şekilde akışını desteklemek için toksinleri temizler. Ayrıca, sülük tükürüğünde bulunan anti inflamatuar enzimler inflamasyonu azaltmaya yardımcı olmaktadır. İnflamasyon ortadan kalktığında kan serbestçe akabilmektedir.

Göz hastalıklarına iyi gelir: Sülük tedavisinin etkili olabildiği başka bir alan ise göz iltihabıdır. Gözü etkileyen ciddi inflamatuar hastalıkların bazıları korioretinit, keratit, konjunktivit sklera şeklinde sıralanabilmektedir. Sülük tedavisi sırasında, kandaki iltihap dışarıdan emilmektedir. Sülük tükürüğünde bulunan hirudin ise hastada canlılık ve yenilenen enerjinin hissedilmesine yardımcı olmaktadır. Temelde, kanı temizlediği için ağrı kesici olarak da çalışmaktadır. Yüzyıllar boyunca, sülük tedavisi göz hastalıklarına bir çare olarak kullanılmıştır. Gerçek açıklamalar olmamasına rağmen daha ziyade gözlemler bulunmaktadır.

Böbrek sağlığını destekler: Hipertansiyon, gut, bel ağrısı, taşlar böbreklerdeki asitler ve toksinlerin ilaçla yok edilemez boyuta gelmesiyle oluşmaktadır. Stres, kötü beslenme, kirlilik ve aşırı iş yükü ise böbrekleri sağlık açısından oldukça zayıflamaktadır. Tedavi optimal düzeyde organların işleyişini geliştirmek için vücudu temizlemeye yardımcı olarak organların sağlığını korumaktadır.

Ağız sağlığına yardımcı olur: Sülüklerin dil üstüne uygulanması durumunda dilin şişmesi ile ilgili yaşanan havayolu tıkanması gibi bazı ciddi sağlık komplikasyonlarına iyi geldiğine dair bazı iddialar bulunmaktadır. Sülükler apse oluşturan iltihap ve diş eti hastalıklarını tedavi etmek için de kullanılmaktadır.

Sülük tedavisinin sağlığa olan zararları Sülüklerin faydaları var peki zararları var mı

sülüklerin faydaları kadar zararları da önemli notlar arasında olmalıdır. Sülük tedavisi çok farklı durumlarda etkileyici sonuçlar gösterebilmektedir. Fakat yine de dikkatli olmakta fayda vardır. Yan etkilerinin düşük olmasına rağmen aslında bazı enfeksiyonların yaşanmasına karşı da doktorlar uyarmaktadır.

Öte yandan, sülük tedavisinin rahatsızlıklara neden olduğuyla ilgili belgelenmiş bir durum yoktur. Ancak, penisilin gibi belirli antibiyotiklere karşı dayanıklı olan enfeksiyonlarını yaşama şansını önemli ölçüde artırabilmektedir.

Doku hasarları, kabarcıklar ve kaşıntı gibi semptomların tedaviyle ilişkili olma durumu bulunmaktadır. Sülüklerin hızlı sokması bölgeyi iyileştirmeye eğilimli olsa da, bazen deride iz bırakan durumlara neden olabilmektedir. Tedavi olmadan önce doktora danışmalı ve her zaman işlem sırasında size profesyonellerin yardım ettiğinden emin olmalısınız.

Yorum yapın