Tesla Bobini

Tesla Bobini Nedir? Çığır açan alternatif elektrik motorunu (bugün kullandığımız elektrikli aletlerin birçoğunu çalıştıran aygıtı) 1887’de  icat eden Nikola Tesla, gözünü farklı ve daha iddialı bir rüyaya dikmişti: Kablosuz bir dünyaya. 

Tesla, bir dizi dev aktarım kulesinin tüm dünyaya sonsuz bir kablosuz elektrik kaynağı olacağını düşlüyordu ve bunu gerçekleştirmeye yönelik ilk adımı Tesla bobiniydi. Bu devrimci alet, havadan gönderilebilen yüksek voltajlı ve yüksek frekanslı alternatif akım (AC) elektriği   üretebiliyordu.

Tesla bobini başlıca iki parçadan oluşuyordu. Düz bir primer (birincil) bobin ve daha uzun olan sekonder (ikincil) bobin. Her iki bobin de kalın bakır telle sarılmıştı. Bobin çalıştırıldığında, şebeke elektriğine bağlı bir transformatör, düşük voltajlı gücü yüksek voltajlı güce çeviriyor, binlerce volta çıkarıyordu. Bu yük, tıpkı modern bataryalardaki gibi bir kondansatörde saklanıyor ve tümüyle şarj olduğunda primer bobinden akıyordu.

Bunun yarattığı güçlü manyetik alan, elektromanyetik endüksiyon sayesinde sekonder bobinde elektrik akımı üretiyor ve enerji iki bobin arasında saniyede yüzlerce defa gidip gelerek sekonder bobine bağlı ek bir kondansatörde yük birikimine yol açıyordu. Sonuçta bu kondansatördeki yük öyle çok artıyordu ki havaya kıvılcımlar saçıyor ve metrelerce ötedeki ampulleri yakıyordu.

İzleyenleri bu büyüleyici ışık gösterisiyle büyüleyen Tesla, aynı tekniği kullanarak büyük mesafelere kablosuz enerji aktarabilecek 57 metrelik bir kule inşa etmeye girişti. Ne var ki proje için gereken fonu sağlayamayınca inşaat yarıda kaldı. Tesla, kablosuz dünya rüyasını gerçekleştiremediyse de Tesla bobininin farklı versiyonları günümüzde bile radyo ve televizyonlarda kullanılıyor.

Kaynak: How It Works

“Tesla Bobini” üzerine bir yorum

Yorum yapın