Tesla Semi

Sera gazı emisyonlarını azaltma çabasının bir ürünü olarak, bazı ülkeler önümüzdeki yirmi otuz yıl içinde benzinli ve dizel araçları tümüyle yasaklama kararı aldılar. Melez ve elektrikli otomobil pazarı buna cevaben büyüdüyse de bu yasaklardan kamyonlar gibi ticari araçlar da nasibini alacak.

Tahmin edileceği gibi, kirliliğin hatırı sayılır bir kısmından bu büyük araçlar sorumlu AB’de kamyonlar ve otobüsler tüm karayolu karbondioksit emisyonunun % 25’inden ve AB’nin toplam sera gazı emisyonunun % 5’inden sorumlu . Yani nakliye ve havacılık sektörlerinden daha fazla.

Bugüne kadar, pil gücüyle makul bir menzile ulaşmak, genelde uzun yola çıkan kamyonların önünde büyük bir engeldi . İşte tek şarjda 800 kilometreden fazla yol gidebilen tümüyle elektrikli Tesla Semi burada sahneye çıkıyor. Dört adet güçlü elektrik motorunun sağladığı anında tork sayesinde bu kamyon, 36 ton yük taşırken bile 0-100 km/s hızlanmasını 20 saniyede yapabiliyor. Pil gücüyle çalışan bu canavar , % 5 eğimli yokuşları bile saatte 105 km/s hızla tırmanabiliyor.

Tesla Semi Elon Musk

Tesla, Semi’nin “dünyanın en güvenli ve en konforlu kamyonu” olduğunu iddia ediyor. Geliştirilmiş Otomatik Pilot özelliği sayesinde çarpışmalardan kaçınabilen aracın ağırlık merkezinin düşük olması da devrilme riskini azaltıyor. Aynı zamanda sahip olma maliyeti geleneksel kamyonlarınkine oranla çok daha az. Elektrikli taşıtların hareketli parça sayısı, içten yanmalı motorla çalışanlara kıyasla bir hayli daha az olduğundan, bakimi yapılması gereken bileşenler de daha az. Bir Semi’nin çalışma ömrü boyunca sahibine 200.000 dolar civarı yakıt tasarrufu yaptıracağı hesaplanıyor.

Dahili teknolojileri sayesinde Semi’ler önlerindeki bir aracı konvoy halinde takip edebiliyor.

Peki, yük taşımacılığının geleceği bu tümüyle elektrikli kamyon olabilir mi? Walmart, Pepsi, UPS ve DHL gibi firmalar daha şimdiden ön siparişlerini verdiler bile. Ancak elektrikli araçlar söz konusu olduğunda Tesla’nın rakipleri için çıtayı yükseltmek ve standartları belirlemek gibi bir ünü de var. Belki diğer üreticilerin de onların izinden gittiğini ve çok geçmeden otoyolların elektrikli kamyonlarla dolduğunu göreceğiz.

Tesla Semi Elektrikli Kamyon

Tesla’nın E- Kamyonu

Aerodinamik: Semi’nin kama tasarımı aerodinamik olmasını sağlıyor. Sürtünme katsayısı (yani nesnenin maruz kaldığı hava direnci) sıradan bir kamyonunkinin yarısı kadar ve hatta Bugatti Chiron süper otomobilinkinden bile düşük.

Geliştirilmiş Otomatik Pilot: Tüm Tesla Semi’lerde otomatik pilot standart olarak geliyor ve acil durumda frenleme, şerit koruma ve çarpışma uyarısı sunuyor. Aracın farklı yerlerine yerleştirilmiş kameralar kör noktaları azaltıyor ve nesnelerin saptanmasına yardımcı oluyor.

Anında Tork: Elektrikli motorlar tekerleklere maksimum torku (döndürme kuvvetini) anında uygulayabiliyor ve bu da hızlı ivmelenme sağlıyor. Semi, 100 km/s hıza sıradan bir kamyondan üç kat daha çabuk erişebiliyor.

Geri Kazanımlı Frenleme: Hızlı giden büyük ve ağır bir kamyonu durdurmak çok enerji gerektiriyor. Semi’nin frenleri jeneratör olarak çalışıyor ve normalde boşa harcanacak olan bu enerjinin % 98’ini geri kazanarak bataryaları dolduruyor.

Azaltılmış Gürültü: Gürültülü motorları olmadığı için elektrikli kamyonlar sıradan kamyonlardan çok daha sessiz ve bu da yollardaki gürültü kirliliğini azaltıyor.

Tesla Sarj Istasyonu

Yakıt Doldurma Yerine Şarj

Elektrikli araçların karşısındaki genel bir sorun, şarj sürelerinin uzunluğu. Uzun yola çıktığınızda binek arabanızın deposunu bir iki dakikada doldurabilirsiniz, oysa elektrikli bir aracı şarj etmek çok daha uzun sürüyor. En azından mevcut teknolojiyle.

Ancak kamyonlarda iş farklı. Yakıt depoları büyük olduğundan mazot doldurmak 15 dakika veya daha fazla sürebiliyor ve yasalar kamyon şoförlerinin mesai saatlerini sınırladığı için mola vermek gerekiyor. Bunlar dikkate alınırsa şarj zamanları bir şoförün normal rutinine yedirilebilir.

Tesla, 30 dakika şarjla 650 kilometreden fazla yol gitmeyi sağlayabilen, güneş enerjili ve yüksek hızlı “Mega şarj” aygıtlarından küresel bir ağ oluşturmayı planlıyor. Amaç, bu istasyonların kamyonların kalkış ve varış noktasında ve yoğun rotalar üstünde bulunması. Böylece şoförler araçlarını yük alırken ya da indirirken veya mola sırasında şarj edebilecek.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın