Timsahlar Soğuk Havada Nasıl Uyur

Bu Bataklık, Donmuş Timsah Burnuyla Dolu Fakat endişelenmeyin, durumları gayet iyi.  Timsahlar Soğuk Havada Nasıl Uyur geni beraber bakalım.

Eğer bir insansanız, özellikle soğuk günlerde sıkı şekilde giyinirsiniz ve her tedbiri alırsınız. Eğer bir timsahsanız, su altına dalar ve dondurucu soğukları tadarsınız.

Yukarıda, Shallotte Nehri Bataklık Parkı’nda kış uykusuna dalan sürüngenlerden birini görüyorsunuz. North Carolina eyaletinde yer alan park, sıcaklıklar geçen yıl donma noktasının altına düştüğü zaman da benzer bir duruma şahit olmuştu. Parkın genel müdürü George Howard bu durumu gördüğü zaman, onların buzdan çıkan selvi kökleri olduğunu düşünmüştü. Bataklıktaki timsahlar, aslında suyun yüzeyi donarken burunlarını dışarı çıkarmış ve bu sayede, soğuk sudaki bedenleri derin bir şekerleme için gevşerken oksijen ihtiyaçlarını karşılamışlardı.

donmuş timsah
donmuş timsah

Timsahların ölmüş olduğunu veya acı çektiğini düşünmüş olabilirsiniz; geçen yıl o kadar çok insan gölün donmuş timsahlarla dolu olduğunu düşündü ki, Howard timsahlardan birini buzdan çıkardı ve timsahın hâlâ canlı olduğunu gösterdi. Sürüngenler, içinde bulundukları ortam soğuduğu zaman kendilerini ısıtamıyorlar; bu yüzden brumasyon onların imdadına yetişiyor ve vücutlarındaki tüm işlevlerin yavaşlamasıyla birlikte enerji tasarrufu yapmış oluyorlar.

donmuş timsah burnu
donmuş timsah burnu

Memeliler ile aralarındaki fark…

Memelilerin kış uykusu ile bunun arasındaki en büyük fark, brumasyonun sıcaklığa bağlı olarak değişiklik göstermesi. Kış uykusuna yatan hayvanlar bir mevsim boyunca uyuyabilirken, sürüngenler ise brumasyon esnasında olağan işlerinin birçoğunu yerine getirebiliyorlar. Buzda birkaç gün kalmak, onlar için olağanüstü bir durum; timsahlar, soğuk ama dondurucu olmayan havalarda daha seyrek besleniyorlar (veya hiç beslenmiyorlar), daha uyuşuk oluyorlar ve yüzeyin altında, nispeten sıcak olan çamura kıvrılıp yatıyorlar.

Ancak South Carolina Akvaryum’a göre, yine de su içiyorlar ve sıcak günlerde güneşlenmek için gün ışığına çıkıyorlar. Nehir Bataklık Parkı’nın timsahları, 2018 yılındaki soğuk hava dalgası sona erdiğinde sıcak havanın tadını çıkarmak için tekrar ortaya çıktılar; ancak “tadını çıkarmak”, çok ağır bir kelime olabilir. 15 ila 20 derece arasında gezen sıcaklıklar, timsah yaşamına göre hâlâ çok soğuk. Sağlıklılar fakat huysuzlar; ki koşullar göz önüne alındığında, anlaşılabilir bir durum.

Kaynak: popsci.com.tr

Yorum yapın