Titanic

İngiliz nakliye şirketi White Star Line’a ait RM Titanic, Kuzey İrlanda’nın Belfast kentindeki Harland and Wolff tersanesinde inşa edilmiş, Olympic sınıfı bir yolcu gemisiydi. Titanic ve kardeşi Olympic, kendi sınıflarında dünyanın en büyük gemileriydi ve 2.000’den fazla yolcu alabiliyorlardı.

RMS Titanic, Olympic sınıfı üç gemiden ikincisiydi. Diğerleri RMS Olympic (1910-1935) ve RMS Britannic idi. (İki yıl hizmet verdikten sonra 1916’da bir mayına çarparak battı.) Bunlar, o dönemin en büyük okyanus gemileriydi ve White Star Line’ın 1912 filosundaki 29 geminin en büyükleriydi. Birkaç küçük fark dışında üçünün de tasarımı aynıydı. Mesela Titanic’i birinci sınıf yolcular için daha lüks hale getiren bazı düzenlemeler yapılmıştı.

Titanicin Yapimi

Bu üç gemi, White Star Line ile Cunard Line arasındaki rekabet yüzünden inşa edilmişti.  Cunard Line daha hızlı yolcu gemileri (Lusitania ve Mauretania) üretmeyi başarmıştı. White Star Line’ın yöneticisi J. Bruce Ismay, 1907’de hız yerine boyuta odaklanmaya karar verdi ve böylece bu üç dev geminin inşası başladı.

White Star Line’ın gemilerini son 50 yıldır Belfast’taki Harland and Wolff şirketi üretiyordu. Üç yeni geminin inşasını da onlar üstlendi. Bu proje için şirkete neredeyse sınırsız bütçe verilmişti ve işin sonunda Titanic ve Olympic’in toplam maliyeti yaklaşık 4,75 milyon dolara ulaştı (günümüz parasıyla 340 milyon dolar). Titanic’in yapımına 22 Mart 1909’da, yani kardeşi Olympic’ten birkaç ay sonra başlandı. İki geminin yapımında 1.500’den fazla insan çalıştı ve çalışmalar sırasında sekiz işçi öldü.

Titanic GemisiTitanic, 11 kat yüksekliğinde ve 269,1 metre uzunluğundaydı. Gemi büyük ölçüde, 100 ton ağırlığındaki hantal dümenle yönlendirilebiliyordu. İç güverteleri, özellikle de gövdenin içinde kalan alt güverteler dar geçitlerden oluşan bir labirenti andırıyordu.

Titanic’in en yenilikçi özelliklerinden biri, motorlarıydı. İki adet iki zamanlı dört silindirli motorunun her biri 12,2 metre geliyordu ve türünün en büyük örnekleriydi. Bu motorlar, geminin kıçındaki iki adet üç kanatlı pervaneyi çalıştırıyordu. Pervaneler 7,2 metre genişliğindeydi ve titreşimleri azaltmak için dakikada 75 kez zıt yönlerde dönüyordu.

Titanicin PervaneleriVerimliliği artırmak için iki ana pervanenin arasına ilave bir üçüncü pervane yerleştirilmişti. Bu pervane, diğer ikisinden daha küçüktü ve motorlardan gelen buharı kullanarak diğer pervanelerden iki kat hızlı dönüyordu.

Titanic, İngiltere’nin Southampton şehrinden New York’a gitmek üzere Nisan 1912’de ilk seferine çıktı. Ancak Atlantik sularında geçirdiği dört günün ardından gemi bir buzdağına çarptı ve üç saat içinde battı. Sonuç, tarihin en kötü deniz facialarından biri oldu.

Titanic’in yolcuları ve mürettebatı toplam 2.206 kişiydi. Kazadan, 1.178 kişi kapasiteli 20 filika olmasına rağmen sadece 711 kişi kurtulabildi.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın