Yakıt kaynaklarımızın sonlu olduğunun bilincindeki araştırmacılar, hiç umulmadık kaynaklardan enerji elde etmenin peşinde. Tuhaf güç kaynakları…
Patlayan Göller
“Patlayan göl” tabir edilen yerler aslında devasa metan ve karbondioksit rezervleri. Normal şartlar altında suyun yoğunluğu gazları aşağıya hapsediyor fakat gölün sıcaklığı (dolayısıyla da yoğunluğu) değişince bu gazlar limnik püskürme adlı şiddetli bir patlamaya ve ardından insanı boğan, ölümcül bulutlara yol açabiliyor. Fakat bu tehlikeli maddelerden faydalanarak hem hayat kurtarmak hem enerji üretmek mümkün. Ruanda’daki KivuWatt projesi, Kivu Gölü’nden metan çıkarıyor ve bu gazı boru hattı üstünden bir güç santraline yollayarak elektrik üretiyor.
Denizanası
Mevcut teknoloji güneş gücünden elde edip depolayabileceğimiz enerji miktarını kısıtlıyor ama bilim insanları “biyogüneş” kaynaklarını nasıl kullanabileceklerini araştırıyorlar. Altın denizanaları dokularında çok miktarda alg benzeri organizma barındırıyor. Bu organizmalar fotosentezde çok verimli. Onların fotosentezden sorumlu “tepki merkezlerini” kullanarak, bilim insanları çok daha verimli biyogüneş panelleri üretebilecekler.
Dışkı Gücü
Belki mideniz bulanacak ama hiç bitmeyen bir güç kaynağı bu! Bakteriler oksijensiz ortamda dışkıyla beslendiklerinde metan ve karbondioksit gazı üretir ve bunlar da yakıt olarak kullanılmak üzere depolanabilir. Kimi şirketler insan atıklarını kömür yerine kullanılabilecek hijyenik bir katı yakıta dönüştürebiliyor.
Kahve Telvesi
Dünyada her gün iki milyar fincandan fazla kahve içiliyor. Ama artık telveyi çöpe atmak yerine biyoyakıt olarak kullansak ne olurdu? İngiliz kökenli Bio-bean şirketi bunu bir işe dönüştürmüş ve şirketlerden topladığı çekilmiş kahve artıkların çeşitli biyokimyasallara ve biyoyakıta çeviriyor. Nemini aldığı telveyi sıkıştırarak pelete dönüştüren firma, tüketicilerin şöminelerde odun yerine yakabileceği kahve “kütükleri” üretiyor.
Vücut Isısı
Binalar kalabalığın vücut ısısını kullanarak verimli biçimde ısıtılabilir, özellikle de tren istasyonları ve alışveriş merkezleri. İsveç’te Stockholm Merkez Garı’nda günde 250.000 yolcunun vücut ısısı yakınlardaki bir ofis binasını ısıtmakta kullanılıyor. İstasyonun havalandırma sistemi havadaki ısıl enerjiyi borulardaki suya aktarıyor, bu da bitişikteki ofisin ısıtma sistemine pompalanıyor.
Partiler
En sevdiğiniz Mp3 dans ederken konutlara güç sağlayabileceğinizi de biliyor muydunuz? Hollanda’daki Club Watt, aydınlatmaya güç sağlamak için zemindeki titreşimlerden yararlanıyor. Energy Floors firmasının ürettiği yer kaplamalarında küçük dikey hareketleri, üstüne basıldığında dönme hareketine dönüştüren ve böylece aşağıdaki bir jeneratörü çalıştırarak elektrik üreten özel bir elektromekanik sistem var.
Kaynak: How It Works