Astronom Doç. Dr. Kılıçoğlu’nun uzaydaki bir cismin “kimyasal tuhaf” olarak adlandırılan sıcak bir dev yıldız olduğunu keşfetmesi bilim dünyasını heyecanlandırdı.
Ankara Üniversitesi astronomlarından Doç. Dr. Tolgahan Kılıçoğlu, 2 yıl süren gözlemlerinden sonra uzayda kimyasal tuhaf sıcak dev yıldız keşfetti.
Literatürde “HR 62” koduyla bilinen ve kimyasal olarak tuhaflığı yeni keşfedilen yıldızın, Güneş‘ten 5 kat daha kütleli, 10 kat daha büyük, 2 kat daha sıcak ve Dünya‘dan yaklaşık 1.250 ışık yılı (12 katrilyon km) uzaklıkta olduğu tespit edildi.
Kılıçoğlu, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’ne 2016 yılında bir bilimsel araştırma projesi aracılığıyla teleskoplara takılan ve “tayfçeker” olarak isimlendirilen bir teknoloji sayesinde yıldız ışığından küçük bir gökkuşağı oluşturabildiklerini ve bu gökkuşağını inceleyerek onların doğalarına ilişkin çok sayıda bilgi elde edebildiklerini söyledi.
Kılıçoğlu, keşfini yaptığı tuhaf yıldıza ilişkin şu bilgileri söyledi:
“Yıldızlar, genelde kütlece yüzde 73 oranında hidrojen, yüzde 25 oranında helyum, geri kalan yüzde 2’lik küçük kısımda ise diğer elementlerden oluşuyor. Ancak ‘kimyasal tuhaf’ olarak adlandırılan ve evrende örnekleri az sayıda bulunan bazı yıldızların yüzeylerinde bol olması beklenmeyen krom, mangan, fosfor, baryum ve civa gibi bazı ağır elementler yüksek oranda tespit edilebiliyor.
Keşfettiğimiz yıldız, daha önce tanımlanan kimyasal tuhaf yıldızlarla karşılaştırıldığında farklı bir özelliğe sahip. Genellikle bu sıcaklığa sahip kimyasal tuhaf yıldızlar çapları Güneş ile kıyaslanabilir olan cüce yıldızlarda bulunabiliyordu. Ancak kimyasal tuhaf olduğunu keşfettiğimiz yıldız, öncekilerden farklı olarak hem sıcak hem de dev olma özelliğine sahip. Bu özellikleri ile evrende benzerine çok nadir rastlanabilecek bir yıldızın doğasını rasathanemizdeki cihazlarla su yüzüne çıkartmış olduk.”
90 Milyon Yıl Yaşında
90 milyon yıl yaşında olduğunu tahmin ettikleri tuhaf yıldızın, kütle olarak Güneş’in kütlesinin 5 katı, çap olarak ise Güneş’in kabaca 10 katı büyüklüğünde olduğu bilgisini veren Kılıçoğlu, “Yüzeyinin sıcaklığı Güneş’in sıcaklığı olan 5 bin 500 derecenin iki katından fazla ve 12 bin derecede, yani oldukça sıcak ve mavi renkli bir yıldız. Ayrıca, Güneş’in uzaya yaydığı ışınımdan 2 bin 100 kat daha fazla ışınım yayıyor. Dünya’ya ise bin 250 ışık yılı, yani 12 katrilyon kilometre uzaklıkta” dedi.
Dev yıldızın teorilerin çok fazla öngörmediği bir bölgede bulunduğuna işaret eden Kılıçoğlu, “HR 62 kodlu kimyasal tuhaf olduğu keşfedilen yıldızın, yıldızlara ilişkin yeni teorilerin geliştirilmesinde anahtar bir rol oynayacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Kaynak: Sputnik
Bunlar güzel gelişmeler daha da ilerlemek dileğiyle teşekkürler