Uyku Efsaneleri

Günlük hayatta karşılaştığımız uyku efsaneleri bilimsel olarak ne kadar doğru?

”Koyunları Sayarsan Çabuk Uyursun.”

Bu efsane Oxford Üniversitesi tarafından test edildi. Deneye katılan uykusuzluk hastalarından koyun saymaları, rahatlatıcı bir manzara hayal etmeleri veya uykuya dalmak için ne istiyorlarsa yapmaları istendi. Rahatlatıcı manzara düşünenler diğer yöntemleri kullananlardan ortalama 20 dakika daha erken uyudular.

”Esnemek Uyku Açar.”

Esneme eskilerden beri yorgunlukla ilişkilendirilir ve uykulu beyne daha fazla oksijen götürdüğü iddia edilir ama durum böyle  değil. Yeni araştırmalar gösteriyor ki beynimizi serinletmek için esniyoruz. Aldığımız derin nefes, beynin optimal sıcaklıkta çalışmasını sağlıyor.

”Gençler Tembellikten Uyur.”

Uyku alışkanlıkları ergenlikten hemen önce değişmeye başlar.10-25 yaş arasındaki insanlar günde yaklaşık 9 saat uykuya ihtiyaç duyar. Ayrıca gençlerin sirkadiyen ritimlerinde bir kayma meydana getirebilir. Bu durum, gençlerin doğal uyku saatlerini iki saat kadar ileri atarak sabahları da geç kalkmalarına yol açabilir.

”Uyurgezerleri Asla Uyandırmamak Gerekir.”

Birçok kişi, uyurgezerleri uyandırmanın onları öldürebileceğini okumuştur. Oysa bu efsanelerin ardında çok az gerçeklik payı var. Bir uyurgezeri uyandırdığınızda kafası karışabilir veya nerede olduğunu şaşırabilir ama uyurgezerlik eylemi çok daha tehlikeli olabilir. En güvenlisi kişiyi tekrar yatağına götürmek. Bununla birlikte, uyurgezerleri dikkatlice uyandırmanın hiçbir zararı yok.

”Peynir Yersen Kabus Görürsün.”

İngiliz Peynirciler Derneği bu efsaneyi çürütmek için bir girişimde bulundu ve 200 gönüllüye bir hafta boyunca her gün 20’şer gram peyniri yedirdi. Sonra da rüyalarını kaydetmeleri istendi. Kabus gören çıkmadı ama ne ilginçtir ki Stilton peyniri yiyen erkeklerin %85’i ve kadınların %75’i çok canlı rüyalar gördüklerini bildirdiler.

Kaynak: İnsan Bedeninin Sırları

Yorum yapın