” Uzay kaç derece? ” sorusunun cevabı: uzay soğuk. Hem de çok soğuk. Aslında boş uzayın sıcaklığı diye bir şey de yok. Sadece orada bir cisim varsa onun sıcaklığından bahsedebiliriz.
Isının aktarılması üç yolla mümkün. Metal bir çubuğun bir ucunu ısıtırsanız diğeri ucu da ısınmaya başlar. Bu, demirin ısıyı bir ucundan diğerine iletebiliyor olması sonucunda yaşanır. Hava da ısıyı bir yerden diğerine transfer edebilir. Bu da ikinci yöntem.
Örneğin Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda kullanılan metaller özel kaplamalarla korunuyor çünkü güneş ışınları onları 260 dereceye kadar ısıtabilir. Ama güneş ışınlarının üzerlerine düşmediği zamanlarda -100 dereceye kadar soğurlar.
Güneş‘ten uzaklaşıldıkça ısıda büyük bir düşüş gerçekleşiyor. Plüton‘un yüzeyi -240 derece. Biraz daha uzaklaşsak mutlak sıfırın 10 ila 20 derece üzerindeki sıcaklık değerleriyle karşılaşırız. Ama tüm gök cisimlerinden uzağa, evrenin en uzak ve boş bölgelerinden birine ulaşacak olsak karşılaşabileceğimiz minimum değer -270,45 derece olurdu. Çünkü bu, kozmik mikrodalga arka plan ışımasından tüm evrene yayılan ışımanın sebep olduğu değer. Ama ona rastlamak da çok zor; su ana dek belirlenebilen en soğuk yer -272 derecelik rekorla Bumerang Bulutsusu oldu.
Peki güneş ışınları bize ulaşınca ya da uzay istasyonunun metallerine çarpınca ısıtıyor da uzayı neden ısıtamıyor? Çünkü uzay ısıyı hapsedip tutacak bir yapı değil. Dünya‘daysa atmosfer var ve bu sayede güneş ışınları hava tarafından belirli bir oranda emilebiliyor.
İlginizi Çekebilir: Kozmik Sıcaklıklar
Kaynak: Popular Science