Uzaya Giden Hayvanlar

İnsanoğlunun uzaya gitmesine öncülük eden yaratıklar; Uzaya Giden Hayvanlar.

Meyve Sinekleri

1947’de Nazi V-2 roketinde mahsur kalan küçük böcekler tarih yazdı. Bunlar radyasyonun organizmalar üzerindeki etkisini araştırmak için uzaya gönderilen ilk hayvanlar. Dünya‘ya paraşüt ile güvenli bir şekilde geri döndüler.

Maymunlar

1949’da Albert ile başlayarak, uzaya toplamda 32 maymun gitti. O yıl gönderilen iki maymun uzay yolculuğunda ilk hayatta kalanlar oldu. Onlar dünya yer çekiminin 30 kat fazlasını deneyimlediler.

Fareler

Fareler bugün bile Uluslararası Uzay İstasyonuna gidip geliyorlar. Onların üzerinde yapılan deney ve gözlemler insanları Mars‘a gönderme çalışmalarında kilit teşkil ediyor. Yakın zamanda, derin uzaya gönderilen astro-farelerde karaciğer rahatsızlığı görüldüğü ortaya çıktı.

Köpekler

Rusya 50 ve 60’lı yıllarda, insanlı uzay uçusunun mümkün olup olmayacağını test etmek için önce köpekleri kullanarak deneyler yaptı. Sovyetler köpeklerin stresle mücadelede diğer hayvanlardan daha başarılı olduğunu düşünerek onları tercih etmişti.

Gekolar

Rus bilim insanları yer çekimsiz ortamın üremeyi nasıl etkilediğini araştırmak için kertenkeleleri uzaya gönderdi. Gekoların uzaydayken havada süzülen nesneler ile oynadığı görüldü. Bu, sürüngenlerde pek sık rastlanmayan bir davranıştı.

Kediler

Fransız bilim insanları 1963’te uzaya ilk defa kedi gönderdiler. Felicette isimli kedinin beynine yerleştirilen elektrotlar kedinin tepkilerini Dünya‘ya ulaştırdı.

Sıçanlar

Sevin ya da nefret edin, fizyolojik olarak bu kemirgenlere benziyoruz. Bu yüzden bir grup ”sıçan astronot” üzerinde, uzayda uzun süreli konaklamalarda mikro yer çekiminin organizmalara etkisini anlamak için deneyler yapıyor.

Kaplumbağa

1968’de uzaya fırlatılan ilk kaplumbağaya üzüm sinekleri ve un kurtları eşlik etmişti. Ay‘ın çevresinde dönüp Dünya‘ya geri gelerek derin uzaya giren ilk hayvanlar olmuşlardı. Daha da önemlisi, hayatta kalmışlardı!

Hamamböcekleri

Uluslararası Uzay İstasyonu güvertesinde doğan hamamböceklerinin daha çabuk büyüdüğü, daha hızlı koştuğu ve yeryüzünde doğanlara kıyasla daha sağlam olduğu tespit edildi. Belki de yeni bir böcek kralın doğumuna şahit oluyoruz!

Denizanası

İnsanlar ve denizanalarının ortak özelliği nedir? İkisi de kendilerini yer çekimine göre konumlandırır. NASA, etkileri test etmek için binlercesini büyüttü ve astro-denizanalarının Dünya‘ya döndüklerinde normal yer çekiminde yüzemedikleri ortaya çıktı.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın