Uzaya Hazırlık

Uzay bomboş, yapayalnız. Güneş Sistemi‘mizdeki diğer gezegenlere yapılacak yolculuklar, bir avuç insanla bir gemide tıkılıp kalan astronotların sadece fiziksel sınırlarını zorlamakla kalmayacak. Mürettebatın aşırı yalnızlıkla da başa çıkması gerekecek.

Şu ana kadar hiçbir insan Dünya yüzeyinden 400.171 kilometreden daha fazla uzaklaşmadı ki bu da bir iki günlük mesafe demek. İnsanlar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) aylarca kalıyor ama yuvaları hemen aşağıda ve her daim görüş alanı içinde. Oysa başka gezegenlere gitmek çok farklı.

Mars bizden ortalama 225 milyon kilometre uzakta. Mürettebatın oraya gitmesi yedi ay sürecek ve çok, ama çok yalnızlık çekecekler. Birbirlerinden başka destekleyen olmayacak, acil durumda kaçamayacak, dışarı çıkıp tenlerine vuran havayı hissedemeyecekler. Zorlu koşullar altında çalışmaları, gün be gün monoton görevleri yerine getirmeleri gerekecek ve insanlık tarihinin en coşkulu görevlerinden birinde oldukları halde işleri zor ve zahmetli olacak.

Astronotlar, uzay yolculuğunun stresine ve güçlüğüne katlanabilmeleri için zaten kapsamlı testlerden geçtikten sonra seçiliyor ama bir ekibin, bilinmeyene doğru bu cüretkar adımı atmasından önce alınması gereken ekstra önlemler var. Dünya‘da, özel tasarımlı habitatlarda uzun dönem uzay yolculuğunun izolasyonunu simüle eden ekipler, önlerindeki büyük zorluğa hazırlanmaya çalışıyorlar.

Dünya’da Mars Yolculuğu

2010 yılında altı adam, yalnızca 550 metreküp hacimli bir yapıya kilitlendi ve takip eden 520 gün boyunca Mars‘a gidip gelmiş gibi yaptı. Kulağa tuhaf geliyor belki, ama Mars-500 çok önemli bir deney.

Mars yolculuğuna çıktıktan yüzlerce gün sonra bir sorun belirirse astronotların kolayca kurtulması mümkün olmayacak. O yüzden de yola çıkmadan önce, mürettebatın bu işin altından kalkabileceğinden emin olmalıyız.

Bu hayali yolculuğun mürettebatı bir gemiyi Dünya‘dan Mars‘a götürmek için gereken tekdüze işleri yerine getirdiler, hatta oraya vardıklarında bir yörünge uzay aracına kenetlendiler, hatta simüle edilmiş Mars yüzeyine bir de araç indirdiler. NASA, Mars yüzeyindeki izole yaşamı simüle etmek amacıyla 2015’te benzer bir deney başlattı.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın